Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jégvarázs

Jégvarázs
× Rendező(k): Chris Buck, Jennifer Lee
× Producer(ek): Peter Del Vecho
× Forgatókönyíró(k)Jennifer Lee
× Történet: Chris Buck, Jennifer Lee, Shane Morris
× Alapmű: The Snow Queen by Hans Christian Andersen
× SzinkronhangokKristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana
× Zene: Christophe Beck
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Premier: 2013. November 27.
× Időtartam: 102 perc
× Bevétel: 1.274.219.009.
Jégvarázs (eredeti cím: Frozen) színes, amerikai egész estés 3D-s számítógépes animációs film. A forgatókönyvet Shane Morris írta, Chris Buck és Jennifer Lee rendezte, a zenéjét Christophe Beck szerezte, a producer Peter Del Vecho, a főszerepben Kristen Bell és Idina Menzel hangja hallható. Készítette a Walt Disney Pictures, a Buena Vista forgalmazásában. Észak-Amerikában november 27-én mutatták be. Magyarországon december 5-én vetítették le, a televízióban a HBO-n adták le. A magyar premierje az eredeti premierje után egy héttel később debütált először.
Történet
Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével. Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét, akit véletlenül a fején talál el a varázs. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt, hogy ott meggyógyítsák. A trollok királya meg is gyógyítja Annát, mely során kitörli a kislány emlékezetét a nővére képességeiről, de figyelmezteti a szüleit, ha a jégvarázs Anna szívét találja el, könnyen meg is halhatott volna. Elza a gondolattól rettegve, hogy az ereje újból ártani fog a húgának, ettől fogva elzárja és elszigeteli magát a külvilágtól, így Annától is. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, melyben viharba kerülnek, és odavesznek a tengerben.
Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére, ugyanis az eddigi hercegnő elérte a koronázáshoz szükséges kort. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle gazdagságát. Az ünnepség elérkeztével Elza egyre jobban fél, hogy képtelen lesz kordában tartani az erejét, Anna viszont alig várja az ünnepélyt, hogy új emberekkel ismerkedhessen meg. Az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe esik. Az ünnepség során csodás időt töltenek el kettesben és Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. Elza azonban ellenzi az eljegyzést, és mikor a két testvér vitába száll egymással, Elza ereje elszabadul, a palota padlóját hirtelen hegyes jégdárdák borítják. A királyság lakói megrémülnek a látványtól, Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát. A rémült Elza elmenekül a kastélyból, eközben minden felületet jég kezd beborítani, még a kikötő vize is befagy.
Anna vállalja, hogy helyrehozza a dolgokat és elindul Elza után, hogy megkeresse őt, a királyság irányítását addig Hansra bízza.
Elza felmenekül a magas hegyekbe, ahol úgy dönt, többé nem fog félelemben élni, és szabadjára engedi mágikus erejét, ami – tudtán kívül – az egész királyságra fagyos telet hoz. Anna, Elza után kutatva a hegyekben találkozik Kristoffal, a jegesemberrel és rénszarvasával, Svennel, aki vállalja, hogy a lány kísérője és kalauza lesz a hegyvidékben. A páros rövidesen megismerkedik Olaffal, a beszélő hóemberrel, akit Elza varázsa hozott létre. Olaf, akárcsak Anna és Kristoff, vissza akarja hozni a nyarat Arendelle-be (nincs tisztában azzal, hogy hóember lévén a melegben elolvadna) így elkíséri őket a magas hófödte hegyekbe, ahol Elza jégpalotája áll.
Anna Elza jégpalotájába érve elmondja testvérének azt, hogy Arendelle-ben beköszöntött a tél, majd arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. De Elza visszakozik, mert nem tudja hogyan tegye meg, továbbá, még mindig retteg attól, hogy az erejével ártani fog az embereknek, legfőképp Annának. Elza egyre zaklatottabb lesz Anna jelenlététől, s végül az egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Hogy megvédje a húgát a továbbiakban, Elza megteremti a Hóriást, egy hatalmas hószörnyet, hogy kidobja Annát és Kristoffot a jégpalotájából.
Kristoff rövidesen felfedezi, hogy Anna haja fehérré változik, így elviszi őt örökbefogadó családjához, a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát, hogy feloldja megfagyasztott szívét. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízva abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.
Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, legyőzik a Hóriást, a királynőt pedig fogságba ejtik. Abban bíznak, hogy Elza halála véget vet a fagyos télnek Arendelle-ben. Hans megpróbálja rávenni Elzát, hogy oldja fel a varázst, ő azonban még mindig nem tudja hogyan tegye. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, ahol a szolgálókra bízza, akik rögvest Hans elé viszik. Hans azonban nem csókolja meg Annát, mivel, felfedvén valódi szándékát, az a célja, hogy félreállítsa Elzát az útjából, és ő legyen Arendelle uralkodója. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban, az ereje segítségével megszökik a börtönből. Ugyanekkor Olaf megszökteti Annát a palotából.
Mivel Elza félelmei egyre nagyobbak, az ereje csak fokozódik, és szörnyű, pusztító hóvihar csap le a királyságra. Olaf minden erejével igyekszik Annát melegen tartani, hogy meg ne fagyjon. Ráébreszti Annát, hogy Kristoff az igaz szerelme, és minél hamarabb össze kell őket hoznia, hogy megcsókolják egymást. Kristoff is igyekszik visszaérni a palotába, mivel rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott, mégpedig miatta. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és utolsó életerejével megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt. Erre pillanatokon belül kiolvad a lány, mivel a nővére igaz szeretete felolvasztotta őt a jégvarázsból.
Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa, hogy kordában tudja tartani az erejét. Ezen felismerés alapján felolvasztja az országot a tél alól, és még Olafot is életben tartja, egy saját hófelhőt varázsol a feje fölé. Így Olaf vágya teljesül, mert megláthatja a nyarat. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, kereskedelmi szerződés nélkül tér vissza országába.
Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza támogatja a kapcsolatukat: Kristoffot udvari jégszállítóvá és pohárnokká nevezi ki és megajándékozza egy új szánnal. Elza megígéri, hogy soha többé nem fog elzárkózva élni, ezzel helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.
Filmzene
A Jégvarázs eredeti filmzenéi mellett a filmben hagyományos Disney betétdalok is felcsendülnek. A dalok többségét Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez szerezte, akik korábban a Disney Micimackójához szereztek betétdalokat.A Jégvarázs betétdalai közül a kritikusok körében elsöprő sikert aratott a „Let it Go” (mely később elnyerte a "Legjobb Betétdalnak" járó Oscar díjat) és az „In Summer”, valamint Kristen Bell és Idina Menzel duettje, a „For the First Time in Forever”. A film többi zenéjét Christophe Beck szerezte, akinek a nevéhez nagy sikerként a film nyitódalát, a Vuelie-t fűzték, amelyet hagyományos norvég, mély szólamú kánonban vettek fel. A film zenéje idézi a norvég zeneműfajokat, amit 80 fős zenekar és 32 fős énekescsoport énekelt fel. A zenészek elmondása szerint: „a zene kulcsfontosságú, megteremti a film hangulatát az elejétől a végéig”
Dalok a nemzetközi változatban:
A film betétdalai számos más országban is rendkívül népszerűvé váltak. A Billboard Top Soundtracks eladási listáján a Jégvarázs a harmincötödik helyen végzett, amivel minden idők egyik legjobban keresett zenealbuma lett, a 2006-os Verdák után. A film albuma 2014. július 31.-én jelent meg, és a vártnál is magasabb eladási termelést hozott, amire 1995, a Pocahontas zenealbumának megjelenése óta nem volt példa a Disneynél. 2014 augusztus 5.-ére a Jégvarázs megelőzte Beyoncé zenealbumát is, ezzel az ötödik helyre szorította az énekesnőt Billboard Top Soundtracks listán. A megjelenést követő hetekben a Jégvarázs továbbra is tartotta az eladási szintek rekordját, miközben olyan filmzenékkel vetélkedett, mint Az oroszlánkirály és a Titanic.
Az album a tengeren túl is igen keresett lett. Már az első hetekben csaknem 27 millió dollárt gyűjtött be, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában Japánban és Olaszországban. A nemzetközi zenealbumokon, a Let It Go című szám, Idina Menzel és Demi Lovato előadása mellett, megtalálható az adott ország anyanyelvén egy-egy híres énekestől. A szám latin amerikai spanyol változatát Carmen Sarahí énekli fel (Pop verzió Martina Stoessel előadásában), a német változatot Willemijn Verkaik, olasz nyelven pedig Serena Autieri (Pop verzió szintén Martina Stoessel előadásában) az énekes. Világszerte a zenealbum több mint 338,000 példányban kelt el.
Díjak, Jelölések
A Jégvarázs számtalan különböző díjra lett jelölve. Többek között Oscar-díjra, a "Legjobb Eredeti Betétdal" és a "Legjobb Animációs Film" kategóriában, melyből mindkettőt meg is nyerte. Ez az első Disney film, amely megnyerte a "Legjobb Animációs Filmnek" járó díjat, az utóbbi évek jelöltjei közül mindig a Pixar Animation Stuidios filmjei nyertek. Továbbá a film nyert egy Golden Globe-díjat, két Grammy-díjat, két BAFTA-díjat, illetve egyéb kritikusi díjakat is bezsebelt. Minden idők egyik legsikeresebb animációs filmjének számít ezzel a teljesítményével, ami a visszanyúlik egészen a 94-es Oroszlánkirály sikereiig
Folytatások
Jégvarázs-Musical:
A filmet 2014 áprilisában vitték színpadra a Broadwayen, ami azonnal óriási siker lett Észak-Amerikában több, mint 4 millióan váltották rá jegyet. A Disney jelenlegi igazgatója Bob Iger elmondása szerint, még egyik Disney film élő előadásának sem volt ekkora sikere, mind a kritikusok, mind a nézőközönségnél sem.
Frozen Summer Fun:
A kaliforniai Disneylandben a film sikerei után létrehoztak egy teljesen új Jégvarázs témájú parkot Frozen Summer Fun címmel. A parkban többek között látható az Arendelle-i kastélya, valamint Elza jégpalotájának élethű mása. A park megnyitásakor korlátozott ideig a film szereplői is jelen voltak.
Once Upon a Time:
Az ABC csatornáján futó Once Upon a Time című sorozat egyik részében Anna és Elza felbukkannak egy rövid mellékszerep erejéig. Kristen Bell, aki Anna eredeti hangját szolgáltatta, a sorozatban élőszereplőként is megszemélyesítette a hercegnőt, míg Elzát egy másik színésznő Georgina Haig keltette életre. Az epizód a sorozat negyedik évadjában debütált.
Jégvarázs-Láz:
A Disney vezetősége 2014 nyarán jelentette be, hogy a film kapcsán készítenek egy rövidfilmet, melynek címe Frozen Fever (a magyar változatban Jégvarázs Láz) lesz. Chris Buck és Jennifer Lee visszatértek a rendezői székbe, valamint Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, és Josh Gad is elvállalták a szereplők hangjainak megszólaltatását. A rövidfilm története a rendezőpáros elmondása szerint, Anna születésnapi ünnepségét mutatja majd be, ahol Elza váratlanul megfázik, emiatt a varázsereje nagy zűrzavart okoz. A kisfilmet 2015. március 25.-én mutatják be, az élőszereplős Hamupipőke film előtt, amely szintén a Disney filmje.
Jégvarázs 2:
2015. március 12-én bejelentették, hogy egész estés folytatás is várható