Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Volt
  • × Rendező(k): Chris Williams - Byron Howard
  • Producer(ek): Clark Spencer - John Lasseter
× Forgatókönyíró(k): Dan Fogelman - Chris Williams
× Szinkronhangok: John Travolta - Susie Essman - Mark Walton - Miley Cyrus
  • × Zene: John Powell
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 2008. November 21.
× Hossz: 96 Perc
× Bevétel: 309.979.994.
Volt (eredeti címén Bolt) egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney 48. filmalkotása, 2008-ban mutatták be a mozikban. A Walt Disney Pictures gyártásában készített, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Főhőse egy kutya, Volt, aki egy szuperkutyát alakít egy kitalált hollywoodi filmsorozatban. Ám egy nap véletlenül elkerül a gazdájától, Pennytől, és útnak indul, hogy megkeresse. Útja során rengeteg veszélyes kalandot él át, új barátokat szerez, bejárja az Egyesült Államokat, hogy megtalálja szeretett gazdáját, és közben rájön arra, hogy ahhoz, hogy egy kutya hős legyen, nincs is szüksége szuperképességekre. Amerikában 2008. november 17-én mutatták be, Magyarországon 2009. január 29-én vetítették le.
A filmet Byron Howard és Chris Williams rendezte együtt. A rendezőpáros korábbi munkásságaihoz olyan alkotások tartoznak, mint a Mulan, az Eszeveszett birodalom, vagy a Mackótestvér. A főszerepeket John Travolta és Miley Cyrus látják el. Ez volt a harmadik film a Disneytől, ami teljes egészében 3D-s rajztechnikával készült. A filmet több kitüntetett díjra, köztük Oscarra is jelölték, a "Legjobb Animációs Film" kategóriában, amit végül a Pixar WALL-E című filmje nyert meg, 2009-ben.
Történet
A film elején egy állatkereskedésben a kis Penny örökbe fogad egy imádni való, fehér szőrű kölyökkutyát, akinek a Volt (eredetileg Bolt) nevet adja.
5 évvel később, Voltról megtudjuk, hogy egy szuperképességű kutya, akinek fő feladata, hogy megvédje Pennyt a gonosz Dr. Calico, és annak erői ellen. A doktor elrabolta Penny apját, Dr. Forrester tudóst, hogy értékes információkat szedjen ki belőle, de ő nem hajlandó beszélni. Calico így Penny elrablását tervezi, hogy a lány életének veszélyeztetésével szóra bírja a tudóst. Volt azonban sikeresen megmenti Pennyt a gonoszoktól. Később kiderül, hogy mindez csupán egy filmfelvétel, egy televíziós sorozathoz, aminek Volt a sztárja. A stúdió azonban azt a látszatot kelti, a kutya számára, hogy mindez valóságos, hogy ezáltal hitelesebbé tegyék az alakítását. A díszletet sosem hagyhatja el, éjszakánként pedig a lakókocsijába zárják, így nem tudja, hogy képességei hamisak, és ez az egész csupán illúzió. Penny sajnálja őt, szeretné hazavinni magával, de a producer ezt ellenzi. A következő rész forgatásán, amit lezáratlanul fejeznek be a nagyobb nézettség érdekében, Volt, azt hiszi, Pennyt elrabolta Dr. Calico, így kiszökik a stúdióból, ám végül beleesik egy dobozba, és tévedésből New Yorkba küldik őt.
New York utcáin bóklászva felfedezi, hogy szuper-képességei nem működnek, amit ő úgy fog fel, hogy Calico emberei legyengítették. Fő feladatának továbbra is azt tartja, hogy megtalálja Pennyt, és megmentse őt a veszélytől. Tudja, hogy Dr. Calico szereti a macskákat, ezért mindenáron találni akar egyet. Néhány galamb a segítségére siet, és úgy döntenek, hogy ha már Volt egy macskát keres, akkor elvezetik őt Micihez, egy gátlástalan kóbor macskához, aki folyton kizsákmányolja a madarakat. Volt elkapja őt és addig nem hajlandó elengedni, amíg meg nem találják Pennyt. Mici, azt hiszi, hogy Volt nem normális; őrült, aki azt képzeli, hogy szupererői vannak. Felvilágosítja, hogy, ha meg akarja találni gazdáját, vissza kell jutnia Hollywood-ba, ahonnét jött. Útra kelnek hát a nyugati part felé.
Útközben Volt egyre több dolgot ismer meg a világból Mici segítségével; megismeri az éhséget, a fájdalmat, és számtalan más dolgot, amit egy hozzá hasonló kutyának már rég tudnia kéne. Útjuk során megismerkednek T-Rex-szel, a hörcsöggel, aki látta a televízióban Volt összes kalandját, és nagy rajongója a sztárnak. Immár ő is csatlakozik a kis csapathoz. T-Rex egyik megjegyzéséből, Mici rádöbben, hogy Volt egy tévésorozat szereplője, nem valódi szuperkutya, ám Volt ezt nem akarja elhinni neki. Amikor azonban mindkettejüket elkapja egy sintér, és Volt önerejéből képtelen kitörni, a sintérkocsi tárolójából, (T-Rex siet a segítségére), rájön, hogy valóban nincsenek igazi szuperképességei, és feladná a küzdelmet. T-Rex azonban lelket önt belé, és közös erővel kiszabadítják Micit a sintértelepről. Továbbfolytatják hát az utazást. Voltban kétségek támadnak, hogy ha ő nem egy szuperkutya, aki a gonoszt üldözi, akkor ki is valójában? Mici segítségével megismeri a kutyalét rejtelmeit, mindent megtanul, amit egy átlag kutyának tudnia kell. A kis csapat végül eljut Las Vegas-ig, ahol Mici szeretne letelepedni, de Volt folytatná az utat, mert bízik benne, hogy Penny még mindig szereti őt. Mici azonban figyelmezteti, hogy az emberek sosem szeretik szívből a kedvenceiket, hivatkozva arra, hogyan hagyták őt el az előző gazdái. Így különválnak az útjaik. T-Rex azonban mindenképp kitart Volt segítése mellett, s az ő elszántsága Micit is gondolkodóba ejti.
Volt végül, megérkezik Los Angelesbe, és visszatér a stúdióba, ahol látni véli Pennyt, amint egy másik hozzá hasonló kutyával játszik. Azt hiszi, nem kell már Pennynek, így csalódottan elkullog a helyszínről. Azonban Mici és T-Rex (akik egészen idáig követték Voltot), rájönnek, hogy Pennynek nagyon is hiányzik a kedvence, és, hogy a másik kutya csak egy hasonmás, aki Voltot helyettesíti a sorozatban. A sorozat következő részének forgatása katasztrófába torkollik, és a stúdióban tűz üt ki. Penny csapdába esik, és bennragad az égő épületben. Volt megérzi ezt, és azonnal kisgazdája segítségére siet. Behatol az épületbe, és dacolva kimenti a kislányt a romok közül, hangos "szuperugatásával" jelezve a mentőknek. Ezzel végre igazi hős válik belőle, mind Penny, mind a barátai szemében.
A történtek után Penny és Volt visszavonulnak a sorozattól, a csendes külvárosi mindennapokba, valamint T-Rex és Mici is velük marad. Penny szerepét egy másik lány veszi át a filmben, az átváltozást pedig plasztikai műtéttel magyarázzák.
Érdekességek
× A Volt számtalan változáson ment keresztül, míg elérte végleges formáját. A film munkacíme kezdetben Amerikai Eb volt, történetében pedig a főhős igazi szuperképességekkel rendelkező kutya lett volna, aki egyúttal az átlag kutyák életét is éli. A karakterek szintén más adottságúak voltak az eredeti tervek szerint.
× A film eleinte hagyományos 2D-s technikával készült volna, ám a komplikáltabb háromdimenziós jelenetek megalkotásához, az alkotók a végleges komputeranimáció mellett döntöttek.
× Penny szerepére Selena Gomez és Demi Lovato is esélyes volt.
× A Volt az első animációs film, amelynek elején felbukkan Miki egér, ami a Disney logójának modernizálása óta, minden animációs filmen megjelenik.
× A mozifilm előtt mutatták be a Tokió Matuka című rövidfilmet, ami a Pixar Verdák filmjein alapszik. Ez volt az első alkalom, hogy Pixar nem a saját gyártású mozifilmjei bemutatása előtt debütált egy kisfilmmel, ami a stúdió munkája. Erre a későbbiekben is lett példa.
× A filmben, Volt, Mici és T-Rex utazásának jelenetei alatt, elhaladnak egy ősi vadnyugati tájon, amely korábban látható volt, A legelő hőseiben is.
× Az egyik jelentben a galambok beszélgetése során hallható a következő mondat: "Csak ne kapd fel az agyad. Így szúrtad el Némóval is". Ez utalás a Disney és a Pixar Némó nyomábanjára, amelyben szintén található egy hasonló jelenet, madarakkal.
× Mici első megjelenése alatt A Keresztapa zenéje hallható.
× Amikor T-Rex először lép ki műanyag gömbjéből, mániákus viselkedése, utal a Frankenstein filmekre.
× Mici többször is Cujohoz hasonlítja Voltot.
× A jelenetben, miközben T-Rex a tévécsatornák között kapcsolgat, a tévében halható egy mondat, ami az Indiana Jones és a végzet temploma filmben is elhangzott már.
× A filmben Penny szerepel a Teen Vogue magazin címlapján, illetve meghívott a Tonight Show műsorába.
× Az alkotók elmondása szerint, a rendező karaktere erős hasonlóságot mutat a Truman Show egyik szereplőjével Christoff-al, Penny ügynöke pedig azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint az Így jártam anyátokkal Barney Stinsonja.
× A film szerint a Volt, mint sorozat több mint hét évadot ért meg. A Disney eddigi sorozatai közül a maximum évadhatárok száma négy, legfeljebb öt, amelyek fölött még egyetlen Disney széria sem készült el.
× Az egyik jelent során, mikor Volt és barátai az éjszakai eget nézik, feltűnik egy hullócsillag az égen, amire Volt tesz egy megjegyzést. Hasonló jelent található John Travolta egyik filmjében A csodabogárban.
× A Hannah Montana sorozat egyik részében, melyben Miley Cyrus játssza a főszerepet, a karaktere egy animációs stúdióban jár, ahol látható a Volt plakátja is.
× A Tuti T-Rex c. kisfilmben, ami a film DVD változatán jelent meg, hallható egy Hannah Montana szám, Miley Cyrus előadásában.
× Volt alakját az alkotók részben John Lasseter kutyájáról mintázták, ami egy kis kínai csivava. Hasonlóan T-Rexet, akit az egyik animátor hörcsögéről, illetve hangadója, Mark Walton után alkottak meg.