Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tarzan
  • × Rendező(k): Kevin Lima - Chris Buck
  • Producer(ek): Bonnie Arnold
× Forgatókönyíró(k): Tab Murphy - Bob Tzudiker - Noni White
× Alapmű: Tarzan of the Apes by Edgar Rice Burroughs
× Szinkronhangok: Tony Goldwyn - Minnie Driver - Glenn Close - Alex D. Linz - Rosie O'Donnell - Brian Blessed - Nigel Hawthorne - Lance Henriksen - Wayne Knight - Taylor Dempsey
  • × Zene: Mark Mancina
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1999. Június 16.
× Hossz: 88 Perc
× Bevétel: 448.191.819.
Tarzan egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 37. filmalkotása, 1999-ben mutatták be a mozikban. A rajzfilm alapművét Edgar Rice Burroughs Tarzan, a majomember című kötete adta. A forgatókönyvet Tab Murphy, Bob Tzudiker és Noni White írta, Chris Buck és Kevin Lima rendezte, a zenéjét Phil Collins szerezte, a producer Chris Buck. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Noha a film 1999 júniusában jelent meg, de még 2000-ben is javában vetítették a világ több mozijában; a vetítések során több bevételt hozott, mint a Disney előző két produkciója, a Mulan és a Herkules. A film költségvetése összesen 150 000 000 amerikai dollár, ami meghaladja a korábbi listavezetőt, a Pocahontast. A Tarzan volt az utolsó film, amely az úgynevezett Disney-reneszánszhoz tartozott, így a film bizonyos értelemben egy korszak végét jelentette. Amerikában 1999. június 18-án mutatták be, Magyarországon pedig november 25-én vetítették le.
Történet
Az 1880-as évek közepén, valahol Afrika elhagyatott vizein egy hajó kigyullad. Az utolsó pillanatban megmenekül egy férfi, egy nő és a gyermekük. Egy csónaknak nevezett lélekvesztő segítségével partot érnek. Egy hatalmas, sziklán magasodó és a tenger fölé nyúló fára építenek egy faházat. Azonban a dzsungel veszélyes, és ez hamar meg is mutatja magát: a rettegett leopárd, Sabor, egy viharos délután betör a fakuckóba és megöli a szülőket. A kisgyermek magára maradt egy kiságyban; őt a leopárd nem bántotta. A közelben tanyázik egy gorilla csapat. A leopárd már itt is megmutatta erejét: a vezér hím fiát elragadta játék közben; nem lehetett megmenteni. Ezt követően a csapat odébbáll. A vonulás közben a vezér hím (Kerchak) párja (Kala) egy sírást vél hallani. Gyorsan elkezdi követni a hangot, majd megtalálja a faházat és benne a kisbabát. Amikor kiveszi a kiságyból, megjelenik Sabor és támadásra készül. Kala megragadja a gyermeket és gyorsan eliszkol onnan; a leopárd üldözőbe veszi őket, ám belegabalyodik egy tartókötélbe, így nem jut messzire. Kala visszatér a csapatba az új "szerzeménnyel". Párja Kerchak tiltakozása és vívódása ellenére, elhatározza, hogy sajátjaként neveli fel, és a Tarzan nevet adja neki.
Pár év múlva Kerchak még mindig nem hajlandó befogadni a kis jövevényt; ennek ellenére Tarzan hamar összebarátkozik Terk-kel, a gorillával és Tantorral, a kissé félős elefánttal, akik aztán gyerekkori barátai lesznek. Különböző zűrös kalandokba keverednek együtt és végül Tarzanból felnőtt lesz. Sabor egyszer csak rálel a gorillákra; Tarzan szembeszáll vele és győz. A nagy leopárd immáron halott. Ezt követően nem sokkal, kutatók egy csoportja száll partra, mindenféle vizsgálatokat végezve. A csapat tagja Jane is: egy fiatal lány, aki azonnal belelopja magát Tarzan szívébe. Egyszer Jane sétálni indul az erdőbe, majd letelepszik és elkezd rajzolni egy kis páviánt. A majom a rajzot ellopja, de a lány utána ered, amíg szembe nem kerül a pávián falkával; menekülőre fogja, de főhősünk megmenti. Mivel Tarzan nem igen találkozott emberrel, ezért a saját módján megpróbál ismerkedni a lánnyal, s lenyűgözi, hogy egy hozzá hasonló lényre talált; egész jól eltöltik az időt egymással, majd Tarzan visszaviszi Janet a táborba.
Később Jane bemutatja újdonsült barátját a táborban: a tábor vezetőének (Jane apjának) nagyon tetszik, azonban a fővadásznak (Claytonnak) egy cseppet sem. Itt Tarzan megismerkedik az emberi világgal: az olvasással, a két lábon járással, az írással és még számos dologgal. Janenek és apjának azonban rövidesen vissza kell térnie Angliába, így Tarzan, hogy a lányt maradásra bírja, megmutatja nekik a gorillákat, melyeknek tanulmányozása miatt utazott a csoport eredetileg Afrikába. Ám Kerchak el akarja kergetni az embereket a körükből, így Tarzan, hogy megvédje Janet, rátámad a vezér hímre, amiért ő családja elárulásával vádolja. Ezt követően Kala elviszi Tarzant arra a helyre, ahol egykor megtalálta őt, és elárulja, hogy fogadott gyerek. Így Tarzan, magára öltve apja régi ruháját, a távozás mellett dönt, Jannel és a többiekkel felszáll az Angliába induló hajóra. Clayton azonban fogságba ejti őket, és barátaival elindul, hogy elkaphassa a gorillákat, amikért Angliában szép pénzt remél. Tarzant barátai Terk és Tantor kiszabadítják, majd mindannyian elindulnak segíteni a gorillákon. Sikerül kiszabadítaniuk őket, Clayton arra készül, hogy lelője Tarzant, ám Kerchak megvédi őt saját testével, ami az életébe kerül. Tarzan ez követően szemtől-szemben megverekszik Claytonnal a fákon mászva, ám a vadász beleakad az indákba, amik végül megfojtják. A haldokló Kerchak utolsó erejével Tarzant fiának kiáltja ki, és arra kéri, hogy vigyázzon helyette a gorillákra. A film végén Jane és apja visszaindulnak Angliába, ám Jane nem tud elszakadni a fiútól, így végül mégis Tarzannal marad.
Eltérések a film és a könyv között
A könyvben Tarzan fő ellensége Kercsak, a vezérmajom. Ki nem állhatja Tarzant, csak Kala védi meg. Tarzan szüleit is ő ölte meg. Szabor, a könyvben nem leopárd, hanem oroszlán és nem lényeges szereplő. Végül Tarzan legyőzi Kercsakot. A könyvben Kala meghal, miután lelövi őt egy vadász. A szülők háza a tengerparton van, akik egy hajólázadás miatt kerültek oda. A fiatal Tarzan gyakran visszajár oda, és magától megtanul olvasni, meg sok más mindent. Első találkozása a fehér emberrel egy francia hadnagy, aki nagyon jó barátja lesz. Ő jön rá, hogy Tarzan valójában Lord Geystoke örököse. A filmmel ellentétben, nem Jane marad Tarzannal, hanem Tarzan tér vissza Jane-el a civilizációba, de végül mégsem lesznek egymáséi. Clayton, aki a könyvben nem vadász, hanem angol nemes, veszi feleségül Jane-t, így Tarzan ellenségévé válik, de Tarzan végül úgy dönt, nem áll Jane boldogsága útjába, és visszatér a dzsungelbe.
Tarzan 2. (2005)
Tarzan 2. (eredeti cím: Tarzan II) a Walt Disney Pictures 2005-ben megjelentett amerikai 2D-s számítógépes animációs filmje, amely az 1999-ben bemutatott Tarzan című mozifilm folytatása. A forgatókönyvet Bob Tzudiker, Noni White, Jim Kammerud és Brad Smith írta, Brian Smith rendezte, a zenéjét Phil Collins és Mark Mancina szerezte, a producer Carolyn Bates, Jim Kammerud és Leslie Hough. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Video forgalmazta. Amerikában 2005. június 14-én adták ki DVD-n, Magyarországon pedig augusztus 16-án adták ki DVD-n és VHS-en.
Történet
Tarzan a csetlő-botló kis csupasz fiúcska keresi a helyét új családjában, a majmok között. Kétségbeesetten próbálja utánozni fogadott szüleit és szőrös, izgága mostoha-testvéreit, de hiába igyekszik, ő más, mint a többiek... A kisfiú először elkeseredik, de szerencsére új barátja, a vidám Zugor megtanítja neki, hogy a másságot nem kell szégyellnie!