Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mulan
  • × Rendező(k): Barry Cook - Tony Bancroft
  • Producer(ek): Pam Coats
× Forgatókönyíró(k): Rita Hsiao - Philip LaZebnik - Chris Sanders - Eugenia Bostwick-Singer - Raymond Singer
× Történet: Robert D. San Souci
× Szinkronhangok: Ming-Na Wen - Eddie Murphy - BD Wong - Miguel Ferrer - Harvey Fierstein - June Foray - George Takei - Pat Morita
  • × Zene: Jerry Goldsmith
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1998. Június 19.
× Hossz: 87 Perc
× Bevétel: 304.320.254.
Mulan egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 36. filmalkotása, 1998-ban mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Robert D. San Souci írta, a zenéjét Jerry Goldsmith szerezte, a producer Pam Coats, a filmet Tony Bancroft és Barry Cook rendezte, s egy ősi kínai történetet, Hua Mulan legendáját eleveníti fel. A Mulan a Disney-reneszánsz kor egyike, és a Walt Disney leghíresebb filmjei közt szerepel a Herkules és a Tarzan mellett, amelyeket a stúdió szintén, ezzel a filmmel egyidejűleg vitt mozivásznakra. Ez volt az első film, amelyet a Disney-MGM Studios műtermeiben készítettek, Orlando, Floridában, noha a stúdió viszonylag rövid ideig üzemelt, csak három film elkészítésének erejéig működött. A Mulant Oscar-díjra, és Golden Globe-díjra jelölték, a "legjobb eredeti filmzene" kategóriában. Amerikában 1998. június 19-én mutatták be, Magyarországon pedig november 26-án vetítették le
Történet
Az ősi Kínát megtámadják a rettegett hunok, akik áthatolva a Nagy Falon megszállják az országot. A császár parancsára minden tartományból egy férfinak be kell vonulnia a hadseregbe a birodalom védelmére. A Fa családból az idős Fa Zhou-nak kell ezt a tisztséget betöltenie, aki a család egyetlen, még élő férfi tagja. Lánya, a forrófejű Mulan azonban aggódik, hogy hajlott korú, beteg édesapja odaveszne a hunok elleni csatában. Így merész lépésre szánja el magát: magához veszi apja behívóját, páncélt húz, és férfinak álcázva, ő maga vonul be a hadseregbe. Családja rájön erre, ám nem tehetnek semmit, mert ha a lányt leleplezik, akkor a törvények szerint megölik őt. Kétségbeesésükben a család őseinek szellemeihez imádkoznak, arra kérve őket segítsék meg a lányt veszélyes kalandjában.
A Fa család őseinek halott szellemei tanácskozásra gyűlnek össze. Megvitatják, hogy egy védőszentet kell Mulan után küldeniük, hogy a lány segítségére legyen. Mushu, a család apró termetű, bukott házisárkánya akarja elvállalni a feladatot, ám őt, korábbi kudarcaira hivatkozva, az ősök nem engedik. Mushu azonban bizonyítani szeretne, s mikor nem sikerül neki az ősök által kiszemelt sárkánnyal megbízatni a feladatot, így egymaga indul Mulan után. A kezdeti nehézségek után Mulan belemegy, hogy Mushu a segítségére legyen a küldetésében. A hadseregben "Ping" álnéven jelentkezik, ám a táborban való legelső bemutatkozása nem arat fényes sikert.
A kiképzés haladtával Mulan-nak továbbra sem sikerül elfogadtatnia magát a többi férfival, és a katonák kiképzőparancsnoka Lee Shang is neheztel rá, sorozatos csetlés-botlásai miatt. Amikor azonban csak ő képes teljesíteni egy feladatot, ami a többieknek nem sikerült, a parancsnok megenyhül iránta, s a többiek is barátjukká fogadják. Mushunak közben fülébe jut, hogy a császár túlzottan elbizakodott tanácsosa, Chi Fu, lemond az újoncok harcba küldéséről, mivel nem tartja őket érdemesnek rá. Így Mushu titokban ír egy levelet a hadsereg tábornokának nevében, hogy mihamarabb küldjék ki az újoncokat a frontra. A sereg útnak indul hát. Felfedezik, hogy a hunok végzetes csapást mértek a birodalmi hadseregre, köztük megölték a tábornokot is, Shang apját. A katonák a Thang Shau hágónál, szemtől szembe kerülnek a hun sereggel, akik jóval nagyobb túlerőben vannak. Mulan-nak támad egy ötlete, s az egyik rakétakilövővel lavinát idéz elő a hegyekben, ami betemeti a hunokat. A lavina Shangot is magával ragadja, de Mulan hősiesen megmenti őt. Mindenki a hős Pinget ünnepli, azonban ő súlyosan megsebesül, s végül fény derül női kilétére. Halál vár reá, ám Shang kegyelmet ad, így egyenlítve a tatozást, amiért Mulan megmentette őt. A hadsereg visszaindul a fővárosba, a lányt pedig a hegyekben hagyják.
Mulan a hegyekben felfedezi, hogy a hunok egy kis csapata túlélte a lavinát, és a főváros felé veszik útjukat. Így ő is visszaindul a városba, hogy figyelmeztesse a katonákat, de senki nem hisz neki. A hunok végül, titkon megtámadják a császári palotát, a császárt pedig fogságba ejtik. Mulan a barátai segítségét kéri a császár megmentésében, akik Shangal együtt vele tartanak, s álruhában behatolnak a palotába. A hunok vezére Shan Yu, arra készül, hogy megölje a császárt, ám a kis csapatnak időben sikerül megállítaniuk a gaztettet. Shan Yu, miután rájön, hogy Mulan az a katona, aki a merényletet elkövette ellene hegyekben, szemtől-szembe megküzd vele. A küzdelem a palota tetején ér véget, ahol Mulan, Mushu segítségével tűzijátékkal győzi le a félelmetes hun vezért, aki odavesz a robbanásban. A történtek után a császár köszönetét fejezi ki Mulannak, s egész Kína földig hajol, a hőssé vált lány előtt. Mulan ezek után gazdag ajándékokkal telve, hazatér a családjához.
Otthon mindenki hatalmas örömmel fogadja a hazatérő lányt, és rövidesen Shang is látogatást tesz a Fa családnál, aki igencsak megkedvelte Mulant. Mushu visszakapja a "családi védősárkány" címet; az ő álma is valóra válik.
Mulan 2. (2004)
Mulan 2. (eredeti cím: Mulan II) a Walt Disney Pictures egész estés 2D-s számítógépes animációs filmje, amely az 1998-ban bemutatott Mulan című mozifilm folytatása. A forgatókönyvet Michael Lucker, Chris Parker és Roger S.H. Schulman írta, Darrell Rooney és Lynne Southerland rendezte, a zenéjét Joel McNeely szerezte, a producer Jennifer Blohm. A DisneyToon Studios készítette, a Buena Vista Home Video forgalmazta. Amerikában 2004. november 3-án, Magyarországon november 16-án adták ki DVD-n és VHS-en.
Történet
A heves természetű, ügyes harcossá érett, gyönyörű Mulan élete legszebb időszaka előtt áll: Shang tábornok megkérte a kezét, így lehet készülődni a csodás esküvőre. Csakhogy mielőtt valóban összeházasodhatnának, még néhány akadályt együttes erővel le kell győzniük! Az akadályok egyike nem más, mint Musu, a család nagyszájú védősárkánya, aki túl komolyan veszi a feladatát és ezzel elég jelentősen összekavarja a dolgokat. Musut ugyanis elhagyják az őt kényeztető szellemek, ha Mulan férjhez megy, ezért Musu minden trükköt bevet, hogy Shangot és Mulant elválassza egymástól.
A kínai császár új, veszélyes feladattal bízza meg a bátor harcos lányt és jövendőbelijét. Mulannak és Shangnak három hercegnőt, a császár leányait kell elkísérnie keresztül egész Kínán, hogy a mongol császár fiaihoz menjenek, így a két birodalom szövetséges lesz. Útközben rablók támadják meg őket, és Shang egy szakadékba zuhan. Mulan azt hiszi, hogy Shang meghalt, ezért, hogy a hercegnőknek ne kelljen saját akaratuk ellenére megházasodniuk, Mulan maga vállalkozik rá, hogy a mongol császár fiával összeházasodik. Azonban Shang nem hal meg, megérkezik az esküvő előtt és Musu segítségével (aki felismeri, hogy Mulan boldogsága fontosabb a saját önző céljainál) Shang és Mulan összeházasodik.