Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mackótestvér
  • × Rendező(k): Aaron Blaise - Robert Walker
    × Producer(ek): Chuck Williams
    × Forgatókönyíró(k)Tab Murphy - Lorne Cameron - David Hoselton - Steve Bencich - Ron J. Friedman
× Szinkronhangok: Joaquin Phoenix - Jeremy Suarez - Rick Moranis - Dave Thomas - Jason Raize - D.B. Sweeney
  • × Zene: Phil Collins - Mark Mancina
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 2003. November 1.
× Hossz: 85 Perc
× Bevétel: 250.397.798.
Mackótestvér (eredeti címén Brother Bear) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney 44. filmalkotása, 2003-ban mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Lorne Cameron, David Hoselton és Tab Murphy írta, Aaron Blaise és Robert Walker rendezte, a zenéjét Phil Collins és Mark Mancina szerezte, a producere Igor Khait és Chuck Williams. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. A film története szerint egy inuit fiú, Kenai az ősi, világukban jelenlévő szellemek által medvévé változik, ám a medvék mindeddig esküdt ellenségei voltak. Újdonsült bőrében megtanulja más szemén keresztül látni a világot, megérteni mások érzéseit, és azt, hogy milyen, ha valakinek testvére van. Amerikában 2003. november 1-én mutatták be, Magyarországon pedig 2004. február 5-én vetítették le.
Ez volt a harmadik, és egyben az utolsó Disney film, amelynek a munkálatai a Disney-MGM Studios műtermeiben folytak, Orlando, Floridában; 2004 márciusában a stúdiót bezárták, nem sokkal a film megjelenése után.
A film Oscar-díj jelölést is kapott a "Legjobb Animációs Film" kategóriában, amit végül a Pixar Némó nyomábanja nyert meg. 2006-ban a filmnek elkészült a folytatása Mackótestvér 2., ami azonban már nem került a mozikba.
Történet
A Würm-glaciális végén járunk, 10 000 évvel ezelőtt, valahol a Csendes-óceán északnyugati partján. Megismerkedünk három fiútestvérrel, a törzs varázserejű bölcsével és persze néhány medvével. A lélegzetelállítóan izgalmas mesében egy Kenai nevű fiatalember hihetetlen kalandjait követhetjük nyomon, aki miután sikeresen megküzd egy számára gyűlöletes lénnyel, a medvével, maga is medvévé változik. Új helyzetében Kenai másnak kezdi el látni a világot. Elindul felkutatni elvesztett bátyját, Sitkát, és eközben próbára teszi a türelmét egy féleszű jávorszarvaspár, összebarátkozik Kodával, az eltévedt mackókölyökkel, és ki kell térnie másik bátyja, Denahi, tévedésen alapuló bosszúvágya elől.
Filmzene
A film valamennyi zenéjét és betétdalait Phil Collins szerezte, Mark Mancina-val együtt. A dalokat Collins írta, előadói közt szerepel, többek között Tina Turner, The Blind Boys of Alabama, Oren Waters, The Bulgarian Women's Choir, és maga Phil Collins. A film számos betétdala vált rendkívül népszerűvé a közéletben, csakúgy mint Collins korábbi filmzenéi, melyeket a Tarzanhoz komponált.
Mackótestvér 2. (2006)
Mackótestvér 2. (eredeti cím: Brother Bear 2) a Walt Disney Pictures 2006-ban megjelentett amerikai 2D-s számítógépes animációs filmje, a 2003-ban bemutatott Mackótestvér című mozifilm folytatása. A forgatókönyvet Rich Burns írta, Ben Gluck rendezte, a zenéjét Matthew Gerrard, Dave Metzger és Robbie Nevil szerezte, a producer Jim Ballantine és Carolyn Bates. A DisneyToon Studios készítette, a Buena Vista Home Entertainment forgalmazta. Amerikában 2006. augusztus 29-én, Magyarországon 2006. augusztus 22-én, megelőzően adták ki DVD-n, utolsó alkalommal pedig VHS-en is.