Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lilo és Stitch
  • × Rendező(k) & Forgatókönyíró(k)Chris Sanders - Dean DeBlois
  • Producer(ek): Clark Spencer
× Szinkronhangok: Chris Sanders - Daveigh Chase - Tia Carrere - David Ogden Stiers - Kevin McDonald - Ving Rhames - Kevin Michael Richardson - Jason Scott Lee - Zoe Caldwell
  • × Zene: Alan Silvestri
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 2002. Június 21.
× Hossz: 85 Perc
× Bevétel: 273.144.151.
Lilo és Stitch – A csillagkutya (eredeti címén Lilo & Stitch) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney Pictures 42. filmalkotása, 2002-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Chris Sanders írta, Dean Deblois rendezte, a zenéjét Alan Silvestri szerezte, a producere Clark Spencer, a főszerepben Daveigh Chase, Chris Sanders és Tia Carrere hangja hallható. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Distribution forgalmazta. A film Chris Sanders és Dean DeBlois eredeti ötletén alapszik, akik maguk töltik be rendezői szerepet. A film a Walt Disney leghíresebbjei között szerepel, noha rengeteg téren szakít a stúdió korábbi produkcióival (ez az első animációs science fiction, amit készítettek). Amerikában 2002. június 16-án mutatták be, Magyarországon november 7-én ugyanezen vetítették le.
A film összességében 273,144,151 amerikai dolláros bevételt termelt ki világszerte. 2003-ban Oscar-díj jelölést érdemelt ki a "Legjobb Animációs Film" kategóriában, amit végül Hayao Miyazaki Chihiro Szellemországban című filmje nyert el. A Lilo és Stitch sikeri nyomán a mozifilmet követi még két másik film, és egy animációs sorozat is.
Történet
Valahol messze-messze, egy távoli galaxisban egy bogaras tudós genetikus kísérletei során különös, szeretetre alig méltó lényt teremt. A Galaktikus Szövetség persze leleplezi a bűnöst, börtönbe csukja, teremtményét pedig száműzi. A kis izé megszökik, és egy békés, távoli bolygó, békés kis szigetén bújik el: Hawaiin. Attól kezdve Hawaii nem békés többé. Egy magányos kislány, Lilo, megtalálja a jövevényt, és örökbe fogadja. Lilo egyedül sem volt a jóság szobra, de most méltó párjára akadt. Az új kutya idomíthatatlannak bizonyul. Amit nem tud felfalni, azt megrágja, ami még neki is túl rossz ízű, azt összetöri, felborítja vagy vízbe ejti. De valami mégis megváltozik benne: még az őrült tudós sem gondolta volna, hogy az új élőlény képes a szeretetre. Márpedig a csillagkutya fokozatosan megszereti új gazdáját. Épp akkor, amikor üldözői a nyomára akadnak, és haza akarják toloncolni...
Csillagkutyabaj (2005)
Lilo és Stitch 2. – Csillagkutyabaj (eredeti címén Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Lilo és Stitch – A csillagkutya című mozifilm folytatása, 2005-ben adták ki DVD-n és VHS-en. A forgatókönyvet Michael LaBash írta, Tony Leondis rendezte, a zenéjét Joel McNeely szerezte, a producer Christopher Chase és Angi Dyste. A Walt Disney Pictures és a DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Entertainment forgalmazta. Amerikában 2005. augusztus 30-án VHS-en és DVD-n adták ki, Magyarországon szeptember 27-én szintén DVD-n és VHS-en adták ki.