Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hercegnő és a Béka
  • × Rendező(k): Ron Clements - John Musker
  • Producer(ek): Peter Del Vecho - John Lasseter
× Forgatókönyíró(k): Ron Clements - John Musker - Rob Edwards
× Történet: Ron Clements - John Musker - Greg Erb - Jason Oremland - Don Hall

× Alapmű: The Frog Princess by E. D. Baker - The Frog Prince by Brothers Grimm
× Szinkronhangok: Anika Noni Rose - Bruno Campos - Keith David - Michael-Leon Wooley - Jim Cummings - Jennifer Cody - Peter Bartlett - Jenifer Lewis - Oprah Winfrey - Terrence Howard - John Goodman
  • × Zene: Randy Newman
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 2009. November 25.
× Hossz: 97 Perc
× Bevétel: 267.045.765.
A hercegnő és a béka (eredeti címén The Princess and the Frog) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney 49. filmalkotása, 2009-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Rob Edwards és Greg Erb írta, John Musker és Ron Clements rendezte, a zenéjét Randy Newman szerezte, a producer Peter Del Vecho. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. A film rendezői Ron Clements és John Musker, A kis hableány és az Aladdin megalkotói, továbbá a film az első olyan Disney mese, amelyet tizenöt év után újra hagyományos 2D-s, rajzolt technikával készítették el. A Disney vezetői elmondásuk szerint ezzel a filmmel szerettek volna visszatérni az eredeti, rajzolt klasszikusaikhoz, ám ez mégsem valósult meg, és következő filmjüket, már újból 3D-s animációval készítették el. Amerikában 2009. november 25-én mutatták be, Magyarországon pedig december 24-én vetítették le.
A film A békakirály című Grimm mese feldolgozása, megújított történettel és modernizált helyszínekbe belehelyezve. Története egy Naveen nevű hercegről szól (Bruno Campos) aki Maldonia földjéről származik. A herceget a gonosz cselszövő vudu varázsló, Dr. Facilier (Keith David) békává változtatja. A békakirályfit egy lány, Tiana (Anika Noni Rose) megcsókolja, hogy megtörje a varázslatot. Ám ehelyett Tiana is békává változik, mivel Tiana csak egy álarcosbálon hercegnő, valójában felszolgáló egy étteremben. Együtt kell megtalálniuk a jó vudu királynőt, Odie Mamát (Jenifer Lewis) a New Orleans környéki mocsarak legmélyebb, legsötétebb részén. Az út alatt összebarátkoznak a trombitás aligátorral, Louis-szal (Michael-Leon Wooley) és a reménytelenül romantikus szentjánosbogárral, Ray-jel (Jim Cummings).
Történet
1912-ben New Orleans-ban egy asszony mesét olvas a békakirályról a lányának, Tianának, és lánya barátnőjének, Charlotte La Bouff-nak. Charlotte a történetet romantikusnak találja, míg Tiana azt mondja, sosem csókolna meg egy békát. Évekkel később, 1926-ban Tiana gyönyörű fiatal nővé válik, két munkája is van, hogy összegyűjtsön annyi pénzt, hogy saját éttermet nyithasson, teljesíthesse apja legnagyobb álmát. Charlotte felbérli Tianát, hogy apja húshagyókeddi partijára ő szállítsa az ételeket. Az apa, Eli "Big Daddy" La Bouff a New Orleans-i karnevál királya, és éppen vendégül készül látni Naveen herceget.
Naveen, Maldonia hercege New Orleansba látogat, elhatározza, hogy jobb anyagi helyzetbe kerül. Miután a szülei kitagadták, Naveen elhatározza, hogy feleségül vesz egy gazdag déli szépséget. Mindkét fél számára világos, hogy Naveennek a legjobb választás Charlotte lenne, aki apja vagyonát fogja örökölni. A Charlotte-tól kapott pénzzel Tiana végre tudja hajtani álmát és megvásárol egy régi cukormalmot, amit étteremmé fog átalakítani.
Közben Naveen és szolgálója, Lawrence összefutnak a baljós Dr. Facilier-vel, egy gonosz vudu-varázslóval. Dr. Facilier meghívja Naveent a műhelyébe, ahol meggyőzi őket arról, hogy hatalmában áll végrehajtani a titkos kívánságokat. Azonban csúful rászedi őket: Naveent békává változtatja, míg Lawrence-t elvarázsolja, hogy úgy nézzen ki, mint Naveen. Facilier arra akarja felhasználni a Naveennek kinéző Lawrence-t, hogy elvegye Charlotte La Bouff-ot, majd az esküvő után megölje a lány apját és megszerezze hatalmas vagyonát.
A húshagyókeddi bálon Charlotte flörtöni kezd azzal, akiről azt hiszi, hogy Naveen, miközben Tiana arról értesül, hogy más valaki is meg akarja venni a cukormalmot és magasabb árat kínál. Ami végképp tönkreteszi az estéjét, hogy elszakad az álruhája. Charlotte megszánja barátnőjét és neki adja a hercegnőruhát és egy tiarát, hogy ismét részt vehessen a bálon. Miután Charlotte visszatér a báli forgatagba, Tiana az Esthajnalcsillaghoz fohászkodik, amikor hirtelen maga mellett talál egy békát. A béka - Naveen - arra kéri Tianát, akit igazi hercegnőnek vél, hogy csókolja meg és ezzel törje meg Dr. Facilier varázslatát. Tiana beleegyezik, de cserébe pénzt kér, hogy meg tudja venni a kinézett malmot. Azonban a csók balul sikerül, mivel ahelyett, hogy Naveen visszaváltozna, Tiana is békává változik.
A két béka éppen csak el tud menekülni a környékbeli mocsarakba, ahol találkoznak Louis-szal, a trombitáló alligátorral, aki ember akar lenni és Rayjel, a cajun szentjánosbogárral, aki Evangeline nevű szerelme után áhítozik. A két jó barát felajánlja Tianának és Naveennek, hogy elvezetik őket a jó vudu varázslónőhöz, Mama Odie-hoz, aki fel tudja oldani az átkot. Miközben Mama Odie felé tartanak, Tiana és Naveen egyre jobban megismerik egymást és egymásba habarodnak. Időközben Dr. Facilier alkut köt a vudu szellemekkel: felajánlja nekik a New Orleansban élő emberek lelkét cserébe Naveenért. Miután Tiana és Naveen találkoznak Mama Odie-val, megtudják, hogy Naveennek egy igazi hercegnőt kell megcsókolnia, hogy megtörjék az átkot. Tiana és barátai visszatérnek New Orleansba, ahol felkeresik Charlotte-ot, a húshagyókeddi fesztivál igazi hercegnőjét. Naveen elmeséli Ray-nek, hogy Tianát szereti és érte hajlandó lenne feladni az álmait is, de mielőtt szerelmet vallhatnak a lánynak, a vudu szellemek elragadják és visszahurcolják Dr. Facilierhez.
Ray elmondja Tianának, hogy Naveen őt szereti, de amikor Tiana elmegy a húshagyókeddi parádéra, azt látja, hogy Naveen (valójában Lawrence) és Charlotte összeházasodnak. Tiana bánatában egy temetőbe húzódik vissza, hogy egyedül legyen. Eközben Ray és Louis Naveen megmentésére indulnak és sikerült kiszabadítaniuk egy varázserejű talizmánnal együtt. Ray megtalálja Tianát és átadja neki a talizmánt, és megpróbálja feltartóztatni az őket üldöző szellemeket, de Dr. Facilier halálos sebet ejt rajta. Facilier feltartóztatja Tianát és egyezséget ajánl: a talizmánért cserébe segít neki megvalósítani az álmát és létrehozni az éttermét. Miután Tiana rájön, hogy inkább Naveennel lenne, visszautasítja Dr. Facilier ajánlatát, kiragadja a talizmánt a kezéből és összetöri. A feldühödött vudu szellemek ekkor Facilier ellen fordulnak és adósságaiért cserébe magukkal hurcolják.
Naveen éppen a helyzetet és az alakcseréket magyarázza a zavarodott Charlotte-nak, amikor Tiana rájuk talál. Tiana bevallja, hogy ő is szereti Naveent és vele akarja tölteni az életét, akár béka formában is. Charlotte-t meghatja a történet és vállalja, hogy megcsókolja Naveent, hogy együtt lehessenek Tianával. Azonban az óra éjfélt üt, véget ér húshagyókedd és már Charlotte sem hercegnő - a csók ellenére Naveen nem változik vissza emberré. Louis ekkor talál rájuk, kezében a haldokló Ray-jel, aki búcsút vesz tőlük és sok boldogságot kíván nekik. Halála után egy újabb fényes csillag gyúl ki az égen.
Tiana és Naveen visszatérnek Mama Odie-hoz, aki összeadja őket. Az első csók alkalmával csoda történik, mindketten visszaváltoznak emberré - hiszen házassága révén már Tiana is hercegné lett. Mindketten visszatérnek New Orleansba és fényes lakodalmat csapnak. Tiana végre meg tudja nyitni „Tiana's Palace” névre hallgató éttermét és a két ragyogó esthajnalcsillag őrködik felettük.
Szereplők
× Tiana: A film főhősnője nem általános értelemben vett hercegnő, még csak nem is szeretne az lenni. Arról álmodik, hogy megnyithassa a saját, jól menő éttermét, amelyet New Orleans egyik legelegánsabb helyévé akar átalakítani. Szörnyen keményen dolgozik azért, hogy az álmát megvalósítsa, és képes bármire, hogy valóra váltsa, még ha úgyis adódik, hogy ehhez egy békát kell is megcsókolnia. Amikor azonban a csók balul sül el, és Tiana is békává változik, hosszú és kalandos útra indul a jóképű Naveen herceggel, hogy mindketten visszaváltozzanak emberré, mely során tanul, és tanít valami egészen új dolgot az élet apró örömeiről.
× Naveen herceg: Maldonia földjének derűlátó, jóképű hercege, aki miután elveszíti a családi vagyonát New Orleansba látogat, ahol tervei szerint feleségül vesz egy gazdag déli szépséget, hogy pénzhez jusson. Rövidesen azonban a gonosz Dr. Facilier békává változtatja, és miután a gyönyörű Tianának sem sikerül csókjával visszaváltoztatnia emberré, mi több, ő maga is békává válik, a két béka kalandos utazásra indul, hogy feloldják a varázslatot. Az út során Naveen tanít valami nagyon fontosat Tianának, és ez fordítva is igaz.
× Dr. Facilier: A filmbeli csavaros észjárású főgonosz, egy rendkívül tehetséges és sármos vudu-varázsló, akinek szakterülete a fekete mágia. A legtöbben "Az árnyemberként" ismerik, mivel képes az emberek árnyékait is megbűvölni, kiváltképp a sajátját, aki egy külön személyiség. Facilier ördögi tervének kulcsfigurája Naveen herceg, akit sikerül békává változtatnia, majd röviden ezután ki is csúszik a kezei közül. Céljai elérésében nem riad vissza semmitől, még attól sem, hogy megmozgassa túlvilági kapcsolatait is, ha a szükség úgy hozza.
× Louis: A mocsári aligátor szenvedélyes jazz rajongó és kiváló trombitás, akinek minden vágya, hogy együtt zenélhessen New Orleans legjobbjaival. Elkíséri Tianát és Naveent kalandos útjuk során, és közben reméli, hogy ő is megvalósíthatja legnagyobb álmát.
× Ray: A Cajun szentjánosbogár, aki ismeri Odie Mamát, a mocsár vudu-varázslónőjét, és felajánlja, hogy elkíséri hozzá Naveent és Tianát. Ray legeslegnagyobb vágya, hogy meghódítsa Evangeline-t, aki szerinte a földkerekség legfényesebb szentjánosbogara (valójában az Esthajnalcsillag, de Ray ezzel nincs tisztában.) Elérhetetlen szerelme iránt való rajongásával ő ébreszti rá a két békát a köztük kibontakozó érzelmek felismerésére. A film végére azonban Ray mégis eléri álmát, és együtt lesz Evangeline-vel, igaz másképp, mint, ahogy azt a legtöbben hinnék.
× Odie Mama: A mocsár mélyén élő, vak, 197 éves, jóságos vudu-varázslónő, akinek hajlott koráról és rossz látásáról árulkodik, hogy egy vakvezető kígyóval jár, aki egyben kedvenc háziállata is. Bár meglehetősen öreg, hóbortossága és szarkasztikus modora mögött határtalan bölcsesség rejlik. Ő segít Tianának és Naveennak, hogy megtörjék Dr. Facilier gonosz varázslatát, de figyelmezteti őket, a céljaikat nem éppen úgy érhetik el, mint ahogy azt ők szeretnék.
× Lawrence: A Naveen herceg szolgálatában álló, önjelölt komornyik, aki bár látszólag hűségesen szolgálja a herceget, saját önző vágyai is rövidesen felszínre kerülnek, melynek eléréséhez nem fél segítséget kérni Facilier doktortól sem.
× Eli 'Big Daddy' La Bouff: New Orleans egyik leggazdagabb nemeseként Eli La Bouff, a legtöbbeknek csak Big Daddy, nagy tiszteletnek örvend szerte a városban. Minden alkalmat megragad, hogy az ő kicsi kislánya, Charlotte kedvében járjon, ennek fejében még egy nagyszabású bált is rendez, hogy kicsi kincsének legyen hol megismerkednie a herceggel.
× Charlotte La Bouff: Big Daddy elkényeztetett, harsány kislánya, akinek csak egy szavába kerül és apjától megkapja, amit csak akar. Mindennél jobban vágyik arra, hogy megismerkedjen Naveen herceggel, és feleségül mehessen hozzá, ahogy azt a tündérmesékben is olvasta. Akaratos természete ellenére azonban Charlotte igazi jóbarát, akire mindig lehet számítani.
× Eudora: Tiana édesanyja, aki támogatja a lányát álmának elérésében, de ugyanakkor arra is biztatja, hogy olykor próbáljon meg egy kicsit kikapcsolódni is, és hogy találja meg élete nagy szerelmét.
× James: Tiana néhai édesapja, aki egész életében azért dolgozott, hogy megnyithassa saját, egzotikus éttermét, amit végül sosem sikerült megvalósítania. Lányába azt a hitet nevelte, hogy dolgozzon meg keményen az álmáért, és ha elég erősen hisz benne, övé lesz mindaz, amit szeretne.