Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eszeveszett Birodalom
  • × Rendező(k): Mark Dindal
  • Producer(ek): Randy Fullmer
× Forgatókönyíró(k): David Reynolds
× Történet: Chris Williams - Mark Dindal
× Szinkronhangok: David Spade - John Goodman - Eartha Kitt - Patrick Warburton - Wendie Malick
  • × Zene: John Debney
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 2000. December 15.
× Hossz: 78 Perc
× Bevétel: 169.327.687.
Eszeveszett birodalom (eredeti cím: The Emperor's New Groove) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney 40. filmalkotása, 2000-ben mutatták be a mozikban. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Amerikában 2000. december 15-én mutatták be, Magyarországon pedig 2001. március 29-én vetítették le.
Történet
A történet Dél-Amerikában játszódik, egy Inka-szerű civilizációban. A birodalom királya Kuzcó, egy 18 éves, nagyszájú, magának való, önző fiatalember. Aki ellenkezik vele, azt egyszerűen kidobja a palotából. Magához hívat egy hegyi pásztort, Pachát, akinek a háza helyére akarja építeni az nyaralóját, Kuzcotópiát. Azonban gondtalan életének végeszakad, mikor Yzma egy lámává változtatja. Szerencsétlenségében pont annál a pásztornál köt ki, kinek a házát le akarta rombolni. A pásztor válaszút elé kerül: megmenti a király életét és visszajuttatja a palotába a trónra, vagy inkább a házát menti meg, és hagyja hogy ellensége odavesszen a dzsungelben. Győz a jósága és együtt visszaindulnak vissza a fővárosba. Eközben Yzma sem tétlenkedik, együgyű szolgájával, Kronk-kal a nyomába ered, hogy minél hamarább megölhesse. Számos kaland során végül megszerzik az ellenszert, Kuzcó visszaváltozik emberré, Yzma pedig egy kiscica lesz. A király a kalandok során megváltozik, már nem önző annyira, így Pacha háza is megmenekül.
Kronk, a király (2006)
Eszeveszett birodalom 2. – Kronk, a király (eredeti cím: The Emperor's New Groove 2: Kronk's New Groove) a Walt Disney Pictures 2005-ben megjelentett amerikai 2D-s számítógépes animációs filmje, amely a 2000-ben bemutatott Eszeveszett birodalom című mozifilm folytatása. A forgatókönyvet Tom Rogers, Anthony Leondis és Michael LaBash írta, Elliot M. Bour és Saul Andrew Blinkoff rendezte, a zenéjét Jeanine Tesori szerezte, a producer Prudence Fenton és John A. Smith. A DisneyToon Studios készítette, a Buena Vista Home Video forgalmazta. Amerikában 2005. december 13-án, Magyarországon pedig november 29-én adták ki DVD-n, megelőzően.