Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Oroszlánkirály
  •  
  • × Rendező(k): Roger Allers - Rob Minkoff
  • Producer(ek): Don Hahn
× Forgatókönyíró(k): Irene Mecchi - Jonathan Roberts - Linda Woolverton
× Szinkronhangok: Matthew Broderick - James Earl Jones - Jeremy Irons - Jonathan Taylor Thomas - Moira Kelly - Nathan Lane - Ernie Sabella - Rowan Atkinson - Robert Guillaume - Madge Sinclair - Whoopi Goldberg - Cheech Marin - Jim Cummings
  • × Zene: Hans Zimmer
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1994. Június 15.
× Hossz: 88 Perc
× Bevétel: 987.483.777.
Az oroszlánkirály (eredeti címén The Lion King) egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 32. filmalkotása, 1994-ben mutatták be a mozikban. A harmadik legnagyobb bevételt hozó animációs film (az első a kézzel rajzolt rajzfilmek kategóriájában) mind az Egyesült Államokban, mind világviszonylatban. A forgatókönyvet Irene Mecchi, Jonathan Roberts és Linda Woolverton írta, Roger Allers és Rob Minkoff rendezte, a zenéjét Hans Zimmer szerezte, a producer Don Hahn. A Walt Disney Feature Animation készítette, a Walt Disney Pictures forgalmazta. Amerikában 1994. június 15-én mutatták be, Magyarországon 1994. december 1-én, felújított változattal 1995. június 15-én vetítették le.
Főszereplője egy fiatal oroszlán, Szimba, aki az afrikai szavannákon megtanulja, hol a helye az „élet körforgásában”, mialatt számos akadállyal megküzd, hogy ő lehessen a törvényes király. Egyes vélekedések szerint Az oroszlánkirály története Osamu Tezuka az 1960-as években készült Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozatából merít, azonban a készítők tagadják ezen állításokat. Mindazonáltal, a film bizonyos elemeiben párhuzamot mutat Shakespeare Hamlet című drámájával, a bibliai József és Mózes történetével, illetve az 1942-es Bambi című Disney-alkotással. A 2003-as DVD-kiadás tartalmaz egy új jelenetet, melyben Mufasa és a kölyök Simba-nak mások lettek a szinkronhangjai.
Az oroszlánkirály zenés film, a dalokat Elton John szerezte, a szövegeket Tim Rice írta, a filmzene pedig Hans Zimmer munkája, amiért Oscar-díjat vehetett át, továbbá a film egyik betétdala is elnyerte az aranyszobrot. A Disney később két kapcsolódó filmet is készített, a történet folytatásaként funkcionáló Az oroszlánkirály 2 – Szimba büszkeségét és az első rész közben játszódó Az oroszlánkirály 3 – Hakuna Matatát.
Történet
Az Oroszlánkirály története a képzeletbeli afrikai Büszke Birtokon játszódik, ahol Mufasa, egy oroszlán királyként uralkodik a többi állat felett (hagyományosan az oroszlánt tartják az „állatok királyának”). A film kezdetén Rafiki, a mandrill sámán bemutatja Simbát, Mufasa király és Sarabi királynő fiát a Trónszirt körül gyülekező állatalattvalóknak.
Mufasa fivére, Zordon rájön, Simba születésével elvesztette a jogot, hogy a Mufasát követő király ő lehessen, így azt tervezi, hogy megöli Simbát és Mufasát annak érdekében, hogy elfoglalhassa a trónt. Zordon bogarat ültet Simba fülébe azzal, hogy az elefánttemetőről, egy a Büszke Birtok határain túl eső területről mesél neki, ahova Simbának tilos mennie. A kis oroszlán nem engedelmeskedik apja parancsának és elviszi barátját, Nalát (egy lány oroszlánkölyköt) a temetőbe. Itt a kölyköket Shenzi, Banzai és Ed, Zordon hiéna csatlósai kergetik meg, Mufasza azonban megmenti a kicsiket. A király ugyan leszidja fiát, az éjszakában játszadozni kezdenek, Mufasza az égre tekintve pedig elmondja fiának, az összes csillag az égen egy-egy halott király lelke, így ha meghal, akkor ő is oda fog kerülni.
Másnap nyugodt Zordon később egy gnúcsordát üldöztet egy közeli szurdokba, ahol Szimba így csapdába esik, Mufasa pedig kénytelen hírmondójával, a szarvcsőrű madár Zazuval fia segítségére sietni. Csakhogy Zordon leüti Zazut, a megfelelő pillanatban pedig lelöki az egyik sziklaszirtről Mufasát a mélybe, megölve ezzel a királyt. Zordon ezután elhiteti Simbával, hogy a fiatal oroszlánkölyök felelős apja haláláért, és arra ösztönzi, hogy meneküljön el a Büszke Birtok határain túlra. A kis kölyök így önmagát szégyellve, bűnösnek érezve hagyja el apja birodalmát, nagybátyja pedig mindenkivel elhiteti, hogy Szimba és Mufasa a gnúcsorda áldozatai lettek, majd a hiénák támogatásával elfoglalja a trónt.
A történtek után a távoli sivatagban két jó barát, Timon, a szurikáta és Pumbaa, a varacskos disznó rátalál az eszméletlen Szimbára, akit ki is mentenek a keselyűk gyűrűjéből. Egy rövid eszmecserét követően, hogy vajon érdemes-e egy oroszlánnal barátságot kötni, a duó saját mottójuk, a „Hakuna Matata” törvényei szerint nevelik fel a kölyköt a dzsungelben.
Később, amikor Szimba felnő, összetalálkozik gyermekkori barátjával, Nalával, aki beszámol róla, hogy Zordon zsarnokoskodó, nemtörődöm hozzáállása pusztulást hozott a Büszke Birtokra és átadta a hatalmat a több száz idétlen és erkölcstelen hiénának. Arra kéri Szimbát, hogy térjen vissza és foglalja el az őt megillető királyi trónt, de az visszautasítja, hiszen meg van elégedve jelenlegi boldog életével, valamint még mindig bűnösnek érzi magát saját apja halálát illetően. Nala felelősségre vonja, és közli, hogy ez Szimba kötelessége.
Azon az éjszakán Simba az égre néz, és felkiált apjához, amikor is feltűnik Rafiki, akit Szimba bolondnak hisz. A mandrill azonban a a tudás és humor ötvözetével sikeresen meggyőzi Szimbát arról, hogy a király lelke máig benne él, majd Mufasa szelleme jelenik meg az égen, és a film egyik legemlékezetesebb jeleneteként megszólítja fiát és emlékezésre készteti. („Emlékezz, ki vagy!”) Szimba ezek után úgy dönt, visszatért a Büszke Birtokra.
A törvényes trónörökös Nalával, Timonnal és Pumbaával együtt hazatér, majd a trónszirten szembeszáll nagybátyjával, és Mufasa halálának igaz történetére is fény derül, ahogy a meglehetősen magabiztos Zordon megpróbálja Simba ellen hangolni az oroszlánhölgyeket (beleértve Nalát is). Mialatt Timon és Pumbaa kiszabadítják Zazut, ádáz küzdelem tör ki az oroszlánhölgyek és a hiénák között, mialatt Simba Zordonnal viaskodik. Hadakozásuk közben Zordon megpróbálja minden rosszal a hiénákat vádolni, és végül bevallja az oroszlánok előtt: ő ölte meg Mufasát. A bosszúra éhes Szimba a mélybe lökhetné nagybátyját, de mint mondja, ő nem az a fajta. Végül védekezésként lerúgja magáról támadó nagybátyját, aki így mégis csak a mélybe zuhan, lent pedig elfogják a hiénák -akik nem igazán vették szívesen, hogy Zordon őket állította be ellenségnek- és megölik bukott vezetőjüket, majd a vihar által okozott tűzben mind odavesznek. A tűz nemcsak a pusztulást jelentette, hanem a megtisztulást is a bűntől, amit Zordon és hiénái jelentettek. Ezt követően lehulló eső kioltja a tüzet. Ahogy a trónra jogosult király foglalja el a trónszirtet, a Büszke Birtok ismét zöldbe borul és kivirágzik .
A film zárójelenetében Rafiki a magasba emeli Simba és Nala újszülött kölykét, és az élet körforgása így folytatódik…
Produkció
Az oroszlánkirály eredetileg „A dzsungel királya” címet viselte a készítés korai szakaszában. Akárcsak a Bambi esetében, az animátorok hús-vér állatokat tanulmányoztak, és néhányan a készítők közül Afrikába utaztak, hogy megfigyeljék azt a természetes környezetet, amelyet a filmben bemutatni kívántak.
A film készítése során a számítógépek jelentékeny számú használata elősegítette, hogy az alkotók új módon mutassák be elképzeléseiket. A legfontosabb jelenet, ahol a komputer kínálta lehetőségeket vették igénybe, a „vadállatok menekülése”-szekvencia volt. Számos különböző állat karakterét alkották meg egy 3D-s számítógépes program segítségével, ami megszázszorozta és a kézzel rajzoltság látszatával ruházta fel őket, mindemellett egy véletlenszerű útvonalat is kijelölt a hegyoldal lejtőjén, hogy a csorda valódi, megjósolhatatlan mozgásának érzékletét keltsék. Hasonló sokszorosítást eszközöltek a „Készülj hát” dal közben, amikor több száz ugyanolyan hiéna menetel.
Az oroszlánkirályt másodlagos projektnek tekintették a Pocahontas mögött, mivel egy időben készítették őket. A Disney Feature Animation legtöbb munkatársa inkább a Pocahontast részesítette előnyben, mivel úgy vélték, az lesz az elismertebb és sikeresebb a kettő közül. Azonban, mikor mindkét film a mozikba került, Az oroszlánkirály sokkal több pozitív visszajelzést kapott és messze nagyobb bevételt ért el, noha mindkét film sikeresnek bizonyult.
Simba Büszkesége (1998)
A történet ott folytatódik, ahol az eredeti Oroszlánkirály abbamaradt: Simba és Nala, a Büszke Birtok királyi párja összehívják a szavanna népét új gyermekük keresztelőjére a Trón Szirthez. Az öreg bölcs, Rafiki azonban bejelenti, hogy az újszülött gyermek nem fiú.
A Büszke Birtok határán túl élnek a Zord-földi oroszlánfalka tagjai. Ők Zordon egykori követői, akik megtagadták az engedelmességet Simbának, ezért ide száműzte őket. A falka vezére Zira, egy fanatikus oroszlánnő. Nem sokkal Simba visszatérése előtt Zordon Zira kisebbik fiát, Kovut nevezte meg utódjának. Két másik gyermeke, Nuka és Vitani hozzák meg a hírt, miszerint az újszülött Kiara leány, tehát nem jogosult a trón megöröklésére.
Kiara éppolyan kis csibész gyerek lett, mint az apja: a pesztrának mellé adott Timont és Pumbát lerázza magáról, és később megismerkedik egy arra kószáló zordföldi oroszlánkölyökkel, Kovuval. A találkozást azonban beárnyékolja, hogy megjelenik Simba és Zira, mindkettő saját gyermekétől óvva a másikat. Simba pontosan tudja, mire tör Zira, aki Zordföldön tökéletesíti a tervét. Rájön, hogy Kovu új barátsága Kiarával akár még házassággá is válhat, vagyis mindkét falka elismerné uralkodónak. A megfelelő nap azonban csak évek múltán érkezik el, amikor is a felnőtt Kiara első magányos vadászútjára indul a trópusi pusztára.
Simba - be nem avatkozási ígéretét megszegve - Timont és Pumbát küldi testőrnek Kiara mellé. A megbántott lány egyenesen egy erdőtűzbe téved, amit Vitani és Nuka gyújtottak. A füsttől eszméletét veszti, de Kovu megmenti. Simba erkölcsileg rá van kényszerülve, hogy befogadja a zordföldi oroszlánifjat.
Kovu kezdetben Simba megölésére tör, de Kiara játékossága megingatja. Az emlékeitől gyötört Simba nem tud bízni benne, de már ő se saját magában: lassan rájön, hogy csak eszköz volt anyja kezében, aki ezért gyűlöletre nevelte. A két fiatal között szerelmi kapocs bontakozik ki. Zira értesül fia átpártolásáról, és cselekszik. Mikor Simba Zordon bukásáról beszélget Kovuval, aláaknáztat Nukával egy földtorlaszt, ami feléjük tereli a folyó vizét. Nuka óvatlansága miatt meghal, de Simba túléli. A Büszke Birtok többségével együtt azt hiszi, Kovu cinkos volt a merényletben, és nyilvános megaláztatás keretében száműzi.
Kiara viszont titokban megkeresi őt. Együtt elhatározzák, hogy véget vetnek a két falka konfliktusának. De elkéstek: Zazu, Mufasa és Simba tanácsadója hírét adja, hogy Zira mozgósította a falkát egy általános támadáshoz. Simba is sereget verbuvál, és egy árnyas fennsíkon, az esti viharban találkozik Zirával. A csata megkezdődik, de mielőtt veszteség érné a feleket, az odaérő Kiara és Kovu a két vezér közé ékeli magát. Nyíltan kimondják: ez a csata nem hoz valódi győzelmet, csak felőrli és kiirtja őket. Simbával ellentétben Zira elutasítja a visszakozást, és dühösen nekiront Kiarának, azonban lecsúsznak a fennsík egyik lejtőjén. Simba utánuk akar menni, de félúton látja, hogy az ömlő csapadék átszakított egy töltést a fennsík lábánál. Kiara próbálja megmenteni a gőgös Zirát, de az végül belefullad a folyóba. A zordföldiek okultak ebből.
Másnap reggel a két falka összegyűlik a Büszke Birtok Tróni Szirtjén, hogy megünnepeljék a két falka szövetségkötését. Kovu és Kiara boldogságának immár semmi akadálya, és Simba is képes volt továbblépni saját múltjától. Mikor hallja szellem-apjának, Mufasának a dicséretét, már bizonyos benne, hogy a két ország közös virágkor előtt áll.
Hakuna Matata (2004)
Ahelyett, hogy Szimba lányának története után Szimba unokája kapcsán meséltek volna az élet körforgásáról, az alkotók zseniális ötlettel felvállalták, hogy tényleg ugyanazt a történetet beszélik el még egyszer - csak ezúttal hátulnézetből, sok humorral. Kiderül ugyanis, Timon és Pumba, a szurikáta és a varacskos disznó jelen voltak az Oroszlánkirály-rajzfilm minden fontos jelenetében, csak nem láttuk őket. Szimba bemutatásakor például az állatok valójában a hátsó sorban ágaskodó Pumba szellentése miatt borultak a földre. Timon és Pumba sziluettje helyenként feltűnik az előtérben, mintha velünk együtt néznék a DVD-t: néha megállítják vagy pörgetik a filmet, hirtelen valami tök más műsort látunk, aztán kiderül, hogy nem mi, hanem Pumba ült rá a távkapcsolóra, a slágert pedig természetesen karaokéban nyomják. Szülők ujjongva ismernek magukra a kölyök Szimba éjszakai ébresztőinek („pisilni kell”, „szomjas vagyok”, „rosszat álmodtam”) jelenetsorán.
The Lion Guard: Return of the Road (2015-)
A Disney a hétvégi D23 Expón jelentette be: a The Lion Guard: Return of the Roar címen futó Oroszlánkirály rajzfilmsorozatban, újra feltűnik Mufasa, Simba apja, akinek ezúttal is James Earl Jones kölcsönzi majd az angol verzióban a hangját, akárcsak az 1994-es, kasszarobbantó animációs filmben - írja az IGN. Visszatér a bűzös varacskos disznó, Pumba is, de maga a fő történetszál már Simba fiáról fog szólni.
Eredetileg még 2015. novemberében kezdték volna de 2016. januárjára tolták.