Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aranyhaj és a Nagy Gubanc
  • × Rendező(k): Nathan Greno - Byron Howard
  • × Producer(ek): Roy Conli - John Lasseter - Glen Keane
× Forgatókönyíró(k): Dan Fogelman
× Alapmű: Rapunzel by Brothers Grimm
× Szinkronhangok: Mandy Moore - Zachary Levi
  • × Zene: Alan Menken
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 2010. November 24.
× Hossz: 100 Perc
× Bevétel: 591.794.936.
Aranyhaj és a nagy gubanc (eredeti címén Tangled) egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney Pictures 50. filmalkotása, igencsak nagy hangsúlya volt a stúdió életében. A forgatókönyvet írta Dan Fogelman, rendezte Nathan Grenom, és Byron Howard, zenéjét szerezte Alan Menken, készítette a Walt Disney Pictures, forgalmazta a Buena Vista. Amerikában 2010. november 24-én, Magyarországon pedig december 2-án mutatták be. Történetét, miszerint a címszereplő 70 láb hosszú szőke hajú lány egy magas toronyba zárva él, mígnem találkozik a cseles, sármos tolvajjal, Flynn Riderrel, a Rapunzel (magyarul: Az aranyhajú leány, vagy Galambbegy) című Grimm-mese ihlette. Minden idők eddigi legdrágább animációs filmje
Történet
A történet kezdetén leesik egy darabka a Napból, amiből később egy varázserejű aranyvirág nő ki. Évszázadokkal később egy királyság épül ezen a földön, aminek királya és királynéja éppen gyermeket vár. A királyné azonban súlyosan megbetegszik ez idő alatt, s a betegségén csak a csodavirág ereje segíthet. Azonban a virágot ugyancsak magának akarja Nyanya Banya, egy önző vénasszony, aki elveszett fiatalságát akarja visszaszerezni a virág erejével. Végül a király és csapatai megtalálják a csodavirágot, melynek a leve meggyógyítja a királynét, aki egy egészséges leánygyermeket szül, hosszú aranyszínű hajjal. A virág bűverője a kislány hajában él tovább, azonban ha levágják azt, a csodaerő elszáll belőle, a lány haja pedig bebarnul. Ezért Nyanya Banya, mivel mindenképp magáénak akarja a neki fiatalságot adó csodaerőt, elrabolja a kis hercegnőt, és az erdő mélyén egy magas toronyban rejti el a gyermeket, akit sajátjaként nevel fel. Szigorúan tiltja őt, hogy valaha is kimerészkedjen a toronyból, azt mondván varázserejű haja miatt, sok gonosz ember akarná őt bántani. Eközben pedig minden évben a király és és királyné a hercegnő születésnapján, izzó lámpásokat enged fel az égbe, abban a reményben, hogy egy nap eltűnt kislányuk hazatér.
18 évvel később Aranyhaj egy gyönyörű, kedves, és több mint 30 méter hosszú hajú lánnyá érik, aki magányosan él a toronyban, ahonnan soha nem szabad elmennie, Nyanya Banya intelme szerint. Ő azonban mégis összeszedi a bátorságát, és a születésnapján útnak indul a közeli királyságba, hogy megnézze az égő lámpásokat. Ennek előzménye, hogy a tornyában rejtőzik el Flynn Rider, a királyság legkeresettebb bűnözője, akit üldöz a palotaőrség, mert ellopta birodalom eltűnt hercegnőjének koronáját. Aranyhaj elrejti az értékes holmit, és addig nem hajlandó visszaadni, amíg Flynn el nem kíséri őt a királyságba, a lámpások estéjére. Így hát közösen útnak indulnak, habár kezdetben nem igazán szívlelik egymást. Közben nyomukban a palotaőrség, akik hajthatatlanul üldözik Flynnt, valamint követi őket két erős bandita, a Szurka Piszka fivérek, akik segítettek Flynnek a rablásban, és most követelik a részüket. Továbbá Nyanya Banya is felfedezi Aranyhaj eltűnését, így elindul utánuk, hogy bármi áron is, de visszajuttassa a lányt a toronyba.
Aranyhaj és Flynn végül eljut a királyságba, ahol a lámpások éjszakáján csodálatos estét töltenek el kettesben. Ráébrednek, hogy mindketten igencsak megszerették a másikat. Aranyhaj végül odaadja Flynnek a koronát, mivel most már bízik benne. Ő azonban lemond róla, és inkább önként átadja a Szurka Piszka fivéreknek, azt remélve, hogy így megóvhatja Aranyhajt a bajtól. A két bandita azonban a korona helyett inkább magát Aranyhajt akarják, akinek tudomást szereznek varázserejű hajáról. El akarják őt rabolni, ám ekkor megérkezik Nyanya Banya, aki megmenti Aranyhajt a banditáktól (valójában, mindezt ő maga tervelte ki, hogy manipulálja Aranyhajat, és visszavigye a toronyba). A csalódott lány, mivel azt hiszi Flynn árulta el őt, visszatér anyjával a toronyba, míg Flynnt elfogja a palotaőrség és akasztásra ítélik.
Flynn a szintén tömlöcbe került Szurka Piszka fivérektől fényt derít a történtek valódi hátterére, és néhány jó barátja segítségével, megszökik a börtönből, majd elindul a toronyba, Aranyhajhoz. A királyságban tapasztaltakból, és régi emlékeiből, Aranyhaj ráébred, hogy ő maga az elveszett hercegnő, és vádlóra fogja Nyanya Banyát, amiért elrabolta őt. Ekkor érkezik meg Flynn is, akit azonban Nyanya Banya egy óvatlan pillanatban tőrrel leszúr, majd magával kényszerítené Aranyhajat; a lány azonban kéri, hadd gyógyítsa meg szerelmét varázshajával, és akkor önként vele megy. Flynn azonban nem engedi, hogy Aranyhaj újabb rabságban töltse le az életét, s utolsó erejével levágja a lány haját, ami így elveszti bűverőjét. A bűverő nélkül Nyanya Banya is elveszti örök fiatalságát, így végül eléri őt a halál. Látszólag Flynn is meghal, őt azonban megmentik Aranyhaj érte hullajtott könnycseppjei, amelyben mint kiderül, sokkal nagyobb varázslat lakozik, mint a lány hajában.
Aranyhaj végül egyesül valódi szüleivel, s a királyi család nagy örömmel fogadja be Flynnt is maguk közé. Később megrendezésre kerül a két fiatal esküvője is, amelyre meghívják minden barátjukat, s az egész királyság hatalmas boldogságban ünnepel.
Örökkön Örökké (2012)
Aranyhaj örökkön örökké: Aranyhaj és Eugene esküvője van ma. Maximus véletlenül elveszti a gyűrűket, mikor beszippant egy virágszirmot. Pascal és Maximus a gyűrűk után indulnak, hogy ne maradjon el a menyegző.
Jégvarázs (2013)
2013-as Walt Disney mesébe a Jégvarázsban amikor az elején Anna kimegy a kastélyból lehet látni Aranyhajat és Eugene-t röpke pillanatra.
Aranyhaj:Sorozat (2017)
Animációs sorozatban folytatódik Aranyhaj története a 2010-es film után. 2010-ben került bemutatásra a Walt Disney Pictures 50. filmje, az Aranyhaj és a nagy gubanc, ami a klasszikus Grimm-mesén, a Rapunzelen alapszik. A produkció hatalmas sikereket ért el, így három évvel ezelőtt egy rövidfilm, a Tangled Ever After is megjelent; most azonban újabb örömhírrel szolgált a stúdió. Szerdán ugyanis bejelentették, hogy 2017-ben érkezik az animációs filmen alapuló sorozat is, ami még a rövidfilm előtti időket mutatja be, amikor is Aranyhaj megismerkedik szüleivel, a királysággal és lakóival. A fegyelmezetlensége és a kíváncsi természete miatt arra a felfedezésre jut, hogy nagyon sok mindent meg kell még tanulnia, mielőtt ténylegesen el tudja fogadni királyi sorsát. A király nagy meglepetésére Aranyhaj bátran félreteszi a koronát és közelgő esküvőjét, hogy nagy kalandokban lehessen része. De mivel édesapja nem volt részese gyerekkorának, el kell fogadnia, hogy Aranyhaj független, fiatal nővé érett – áll a hivatalos közleményben. Az Aranyhaj hangját kölcsönző Mandy Moore és Flynn Rider, azaz Nyálas Eugén szinkronhangja, Zachary Levi már leszerződött a sorozatra, de sok ismerős arc feltűnik majd még a történetben. Többek között a hercegnő kaméleonja, Pascal és Eugén hűséges lova, Maximus, valamint a banditák is, de egy új főszereplővel is találkozhatunk az akaratos Cassandra személyében, aki Aranyhaj szolgálója és bizalmasa is egyben.