Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aladdin
  •  
  •  Rendező(k) Producer(ek): Ron Clements - John Musker
× Forgatókönyíró(k): Ron Clements - John Musker - Ted Elliott - Terry Rossio
× Szinkronhangok: Scott Weinger - Jonathan Freeman - Robin Williams - Linda Larkin - Frank Welker - Gilbert Gottfried - Douglas Seale
  • × Zene: Alan Menken
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1992. November 25.
× Hossz: 90 Perc
× Bevétel: 504.050.219.
Aladdin egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 31. filmalkotása, 1992-ben mutatták be a mozikban. A filmet Ron Clements és John Musker írta és rendezte, a zenéjét pedig Alan Menken szerezte. A történet az arab népmese, az Aladdin és a bűvös lámpa nyomán készült, ami Az ezeregyéjszaka meséiben szerepelt. Az eredeti szinkronhangok olyan híres színészek voltak, mint például Scott Weinger, Linda Larkin, Robin Williams, Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, vagy Frank Welker. Amerikában 1992. november 25-én mutatták be, Magyarországon pedig 1993. december 3-án vetítették le.
Elsőnek 1992. november 25-én mutatták be a mesefilmet, ami többnyire pozitív visszajelzéseket hozott. Negatívumok is érték a film készítőit, mégpedig arab nézők személyében. Ők azt állították, hogy némi rasszizmust is véltek felfedezni a mese történetében. Mindezek ellenére Aladdin nagy bevételt hozott Disney-nek. Elsősorban meg kell említeni, hogy ez volt a legsikeresebb film 1992-ben, ezen kívül Amerikában 217 millió dollárt hozott a konyhára, míg világszerte 504 milliót. Nem csak a gyermekeket hozta lázba a film, ugyanis nem sokkal a megjelenés után folytatást készítettek. A második rész címe Jafar visszatér lett, míg a harmadik részé Aladdin és a tolvajok fejedelme.
Ezeken kívül még más egyéb formák is ihletet merítettek az Aladdinból. Született a történet alapján számítógépes játék, animált tévéfilmsorozat, a figurákból plüssállatok.
Történet
A történet helyszíne Agrabah, egy titokzatos, meseszép arab birodalom, ahol az utcagyerek Aladdin él, kedves kis majom barátjával, Abuval. A főhős nem a tipikus utcagyerekek sorába sorolható. Szegény, de ugyanakkor jószívű és kedves. Az emberek azonban csak azt a tolvaj fiút látják benne, aki szinte már majdnem mindenkit megtréfált.
Jafar, a szultán udvari fővarázslója, egy misztikus csodalámpa után kutat. Egy varázslat segítségével kideríti, hogy csakis egy valaki hivatott rá, hogy beléphessen a Csodák Barlangjába, ahol a lámpás van; és ez a valaki nem más, mint Aladdin. Aladdin rövidesen megismerkedik a szépséges Jázmin hercegnővel, a szultán lányával, aki az apja szigora (miszerint feleségül kell mennie az őt ostromoló kérők egyikéhez), elől menekül, és szökött meg otthonától. Aladdin megvédi a lányt egy durva utcai árussal szemben, aki lopással gyanúsítja, majd egy csodás napot töltenek kettesben, és beleszeretnek egymásba. A palotaőrség azonban rájuk talál, Aladdint parancsra elfogják, Jázmint pedig visszaviszik a palotába.
Jafar öreg rabnak álcázva magát bejut a várbörtönbe, és megfűzi Aladdint, hogy tartson vele a Csodák Barlangjába, ahol, hogyha segít neki megszerezni a csodalámpát, annyi kincset talál magának, amiről még csak nem is álmodott. Aladdin némi vonakodás után belemegy a dologba. A Csodák Barlangjában, rá is talál a kissé ütött-kopott lámpásra, és egy varázslatos repülő szőnyegre is, azonban Abu megérinti a "tiltott kincset", amitől a barlang beomlani készül. Aladdin a repülő szőnyegen feljut felszínre, ahol Jafar elveszi tőle a lámpát, és a fiú megölésére készül, de Abu megmenti őt, és még a lámpát is visszaszerzi, majd mindketten visszazuhannak a barlang mélyére, ami betemeti őket.
Aladdin a barlangban rekedve, kíváncsiságból megdörzsöli a lámpást, amiből kisvártatva előbújik a csodaszellem, az alakváltoztató, és mókamester Dzsini, akinek kötelessége új gazdája három kívánságát teljesíteni. Aladdin trükkel ráveszi a dzsinnt, hogy vigye ki őket a barlangból, rájátszva, hogy így nem használ fel egy kívánságot. Eszébe jut Jázmin hercegnő, akivel a piactéren ismerkedett meg, így, hogy legyen esélye elnyerni a kegyeit, azt kívánja a dzsinntől, hogy legyen belőle igazi herceg. Aladdin rövidesen Ali Ababwa hercegként vonul be Agrabába, de Jázminnak az ifjú nem nyeri el a tetszését, azt gondolván, ő is csak egy újabb fennhéjázó alak, aki a kezére pályázik. Aladdin, bizonyításképp, csodás kirándulásra viszi Jázmint a repülő szőnyegen, ahol a lány rájön, hogy a herceg ugyanaz a fiú, akivel korábban megismerkedett, Aladdin azonban azt hazudja, hogy ő mindig is herceg volt, csak épp álruhában. Jafar hamarosan rájön, hogy Ali Ababwa valójában Aladdin, és, hogy az ő birtokában van a csodalámpa. Parancsára, a palotaőrök elfogják Aladdint, és a folyóba dobják, Dzsini azonban egy kívánság erejével megmenti a fiút. Bevallja, hogy nagyon megkedvelte őt, és a barátjává fogadja.
Jafar végül megszerzi a lámpát beszélő papagája, Jágó segítségével, és mérhetetlen, önző kívánságaival hamarosan átveszi az uralmat a birodalom fölött. Jázmin előtt kimutatja Aladdin valódi kilétét, majd varázslattal a sarkvidékekre száműzi a fiút, a szultánt és a hercegnőt pedig rabszolgájává teszi. Aladdin azonban a repülő szőnyegen visszatér Agrabába, ahol szemtől-szemben megküzd Jafar-ral. A varázsló mágia segítségével hajszálra van attól, hogy elvegye a fiú életét, aki azonban az eszét használja, fegyverként; azt sugallja Jafar felé, hogy a dzsinn sokkal hatalmasabb erejű nála, így a mértéktelen Jafar, ekkor saját magát kívánja dzsinné, hogy még nagyobb erőre tegyen szert, ám kisvártatva, Aladdin számításaihoz híven, egy lámpa foglya lesz, mert egy dzsinn nem rendelkezhet szabad hatalommal (ahogy Dzsini korábban közölte Aladdinnel a film során). A lámpába zárt Jafar, Jágóval együtt a kincses barlang mélyére kerül.
Aladdin bocsánatát fejezi ki Jázminnak, amiért hazudott, aki megbocsát neki, a szultán pedig kijelenti, hogy a hercegnő mostantól, ahhoz mehet feleségül, akihez akar, így Jázmin Aladdint választja hitveséül. A harmadik kívánságával, Aladdin szabaddá kívánja Dzsinit, aki mindig is erről álmodott, majd sok boldogságot kívánva az ifjú párnak, hatalmas világ körüli útra indul...
Az utolsó jelenetben, Aladdin és Jázmin a szőnyegen közösen felrepül a csillagos égboltra, ezzel megkezdvén új életüket, miközben Dzsini a hold képében őrködik felettük.
Aladdin és Jafar (1994)
Az Aladdin és Jafar története ott folytatódik, ahol a kétszeres Oscar-díjas Walt Disney klasszikus, az Aladdin véget ért. A gonosz Jafar hatalmas erejű dzsinként tér vissza és hűségesnek nem mondható madarával, Jágóval szörnyű bosszút tervel Aladdin ellen. Aladdin azonban nem az a fiú, aki meghátrálna. Főleg, ha maga mögött tudhatja hűséges, kék Dzsinijének mókázását (aki visszatért világ körüli utazásáról), és a mesésen szép Jázmin hercegnő szerelmét, aki jóban-rosszban kitart mellette...
Aladdin és a tolvajok fejedelme (1996)
Kicsik és nagyok szívükbe zárták őt, izgultak érte és remélték, hogy még újra találkozhatnak vele. Most itt van, visszatért a mesés Kelet legkalandvágyóbb fia, Dzsinni ura, Aladdin! Ezt a történetet sehol senki nem látta még! Agrabah népe hét országra szóló lakodalomra készül. Aladdin és Jázmin hercegnő esküvője olyan mulatság lesz, amilyet még nem látott a világ! Ám az ünnepséget megzavarja a gonosz Kasszim és a negyven rabló érkezése. Midász kezét keresik, mely arannyá változtat mindent, amihez hozzáér. Hősünk kénytelen megküzdeni velük, s eközben ismét különös és izgalmas kalandokba keveredik. Szerencsére vele van régi társa, a jóságos Dzsinni, akinek erejénél és ravaszságánál csak a jókedve nagyobb... Öt új dal, lenyűgöző animáció, régi és új szereplők: Walt Disney felejthetetlen mesealakjai ismét csodálatos tájakra vezetik nézőiket!