Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kis Hableány
  •  
  • × Rendező(k): Ron Clements - John Musker
× Producer(ek): John Musker - Howard Ashman
  • Történet: John Musker - Ron Clements - Howard Ashman - Gerrit Graham - Sam Graham - Chris Hubbell
× Alapmű: The Little Mermaid by Hans Christian Andersen
  • × Szinkronhangok: Jodi Benson - Samuel E. Wright - Pat Carroll - Paddi Edwards - Buddy Hackett - Jason Marin - Kenneth Mars - Edie McClurg - Will Ryan - Ben Wright
  • × Zene: Alan Menken
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1989. November 17.
× Hossz: 82 Perc
× Bevétel: 211.343.479.
A kis hableány (eredeti címén The Little Mermaid) egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 28. filmalkotása. Az azonos című Andersen-mese egyik feldolgozása, amelyet a Disney rajzfilmstúdió készített, 1989-ben mutatták be a mozikban. A filmet Ron Clements és John Musker írta és rendezte, zenéjét Alan Menken és Howard Ashman komponálta. A film óriási sikernek örvendett, mind a kritikusok, mind a a nézőközönség körében, máig is az egyik leghíresebb Andersen-mese feldolgozásként ismerik. Többek közt ez a film indította el az úgynevezett Disney-reneszánsz korszakot, ami egészen a 2000-es évek végéig uralkodott. A Disney-féle feldolgozás, tovább számtalan híres folytatást kapott, és televíziós sorozatot, 2008-ban pedig élőszereplőkkel a filmet színházi darabként a Broadwayon adták elő. Amerikában 1989. november 17-én mutatták be, Magyarországon 1990. december 6-án, felújított változattal 1998. április 2-án vetítették le.
Történet
A film Atlantikába kalauzol el minket, a csodálatos vízalatti birodalomba, amelyet sellők népesítenek be. Uralkodójuk a hatalmas Triton király, akinek összesen hét lánya van, köztük a legkisebb, és legcsintalanabb, a tizenéves Ariel. Ariel megmagyarázhatatlanul vonzódik az emberek világához, rendkívül érdekli minden olyan dolog, ami velük kapcsolatos. A legtöbb idejét a víz felett szereti tölteni, amivel gyakran ki is vívja apja haragját, aki szigorúan tilt minden sellőt a víz feletti világtól, mondván, hogy az emberek szörnyen veszélyek, rájuk a tengeri lényekre nézve.
Egy alakommal Ariel észrevesz egy hajót, amint a tengeren úszik, és kíváncsian követni kezdi. A hajón épp egy közeli királyság alattvalói ünneplik, a királyság ifjú hercegének Ericnek, huszadik születésnapját. Ariel első pillantásra beleszeret a jóképű hercegbe. Hamarosan vihar tör ki a tengeren, ami porrá zúzza a hajót, ám a legénység megmenekül, kivéve Ericet, aki a vízbe zuhan. Ariel kimenti a herceget a vízből és épségben partra juttatja őt. Eric mindebből csak arra emlékszik, hogy egy gyönyörű lány mentette ki a tengerből, aki varázslatos hangon énekelt. Megfogadja, hogy előbb-utóbb megtalálja őt, és feleségül veszi.
A történtek után, Ariel egyre inkább vágyakozni kezd az emberek világába, mint eddig valaha. Különös viselkedése azonban felkelti az apja figyelmét, aki, miután rájön, hogy a lánya beleszeretett egy emberbe, éktelen haragra gerjed, és megbünteti őt. Ariel rövidesen felkeresi a tengerek poliptestű boszorkányát, Ursulát, abban reménykedve, hogy neki hatalmában áll valóra váltani azon vágyát, hogy az emberek közt élhessen. Ursula (aki egyébként Arielt akarja felhasználni, a Triton király elleni gonosz tervében) felajánlja, hogy emberré változtatja a hableányt, cserébe annak gyönyörű hangjáért. Továbbá figyelmezettei őt, hogy a varázslat mindössze három napig tart, ha addig a herceg szerelmes csókot vált vele, akkor egy életre ember marad, de ha nem, visszaváltozik hableánnyá, és örök időkre Ursula rabszolgája lesz. Ariel mindenbe beleegyezik szerelme kedvéért, az alku megköttetik, a bűbáj pedig végbemegy.
Ariel immár, emberi lábakkal az uszonyi helyén, próbál boldogulni a szárazföldön. Rövidesen újra találkozik Eric herceggel, aki vendégül látja, és befogadja őt a kastélyába. Az elkövetkezendő napokban Arielnek alakalma lesz közelebbről is megismerkedni az emberek világával, Ericcel az oldalán, aki vállalkozott rá, hogy kísérője lesz a felettébb kedves, ám néma hölgynek. Az idő azonban vészesen szorít Ariel számára, így vidám tengeri barátai, Ficánka a lepényhal Sebastian a rák és Hablaty, a sirály mindent megtesznek, hogy közelebb hozzák őt a herceghez, és szerelmes csókot váltsanak. Közben Ursula is terveket szövöget. Varázslattal fiatal lánnyá változtatja magát, és Ariel hangját felhasználva elcsábítja a herceget, aki meg van róla győződve, hogy e hang gazdája, az ő titokzatos szerelme. Bejelenti, hogy egy délután folyamán feleségül veszi a lányt, a ceremóniát egy óceánjárón tartják meg. Arielnek majd meghasad a szíve, mikor szerelmét egy másik lány karjai közt látja. Barátai azonban rájönnek Ursula cselvetésére, és mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a közelgő esküvőt; valamennyi tengeri állat felszökik az esküvői hajóra, s óriási felfordulást keltenek. A felfordulás hevében összetörik Ursula varázsmedálja, így ő visszaváltozik eredeti alakjába, Ariel pedig visszanyeri hangját. Eric ráébred, hogy Ariel az ő igaz szerelme. Mielőtt azonban megcsókolhatná, lenyugszik a Nap, a harmadik napon, így Ariel, a boszorkánnyal kötött alku értelmében visszaváltozik sellővé. A diadalmas Ursula visszatér Ariellel a tenger mélyére.
Triton király érkezik Ariel megmentésére, a lányt azonban köti Ursula szerződése. A tengeri boszorkány felajánlja, hogy szabadon engedi a hableányt, cserébe, ha Triton átadja neki a hatalmát. A király belegyezik a dologba, így Ursula megszerzi a koronáját, és Triton mágikus erejű szigonyát. A hatalomra jutott boszorkány immár Ariel megölésére készül, de Eric a tengerbe veti magát és felveszi vele harcot. Ursula ekkor a szigony erejével hatalmas vihart idéz elő a tengeren, hogy elpusztítsa a szerelmeseket. A vihar a felszínre sodor egy régi hajóroncsot, amit Eric némi vesződés után az irányítása alá von, és átgázol vele Ursulán, aki odavesz a romok között. A boszorkány halálával megtörnek a varázslatai is, így Triton király visszanyeri hatalmát. Belátja, hogy tévedett az emberekkel kapcsolatban, és, hogy Ariel tiszta szívéből szereti Ericet, így végül ő maga változtatja Arielt emberré a szigonyával, hogy a lány együtt lehessen szerelmével. Ariel és Eric végül egybekelnek, s valamennyi tengeri lény óriási boldogságban ünnepli őket.
Szereplők
× Arielle: Egy gyönyörű hableány, a film főhősnője. Testét deréktól lefelé hosszú halfarok borítja. Ám hiába csodás uszony, Ariel mégis emberi lábakra vágyik, hogy ő maga is az emberek között élhessen, szerelme Eric herceg oldalán. Mindent képes megtenni, hogy együtt lehessen a herceggel, még ha ehhez az gonosz tengeri-boszorkánnyal, Ursulával kell is szövetséget kötnie. Az eredeti Andersen-mesével ellentétben a hableány sokkal kidolgozottabb karakter, a filmben nevet is kap, ami a műben nem volt neki. Jodi Bensont, aki elsősorban színpadi előadóként szerepelt sokat, azért választották ki a szereplő hangjának, mert olyasvalakit kerestek a szerepre, akinek a hangja beszéd és ének terén is egyformán dallamos. A magyar változatban hasonló adottságok miatt, kapta meg Oszvald Marika opera-énekesnő a szerepet.
× SebastianKis termetű rák, Triton király főtanácsosa, és udvari zeneszerzője. A király kezdetben Ariel felügyeletével bízza meg őt, ám Sebastian idővel nagyon is a szívére veszi Ariel sorsát, és igyekszik őt segíteni, amiben csak tudja, még ha ehhez olykor számára kiállhatatlan és veszélyes dolgokat is kell elviselnie. Ő is egy, a sok szereplő közül, aki az eredeti mesében nincs benne.
× Eric herceg: Egy jóképű, életvidám ifjú herceg, Ariel szerelmének legfőbb vonzalma. Szintén kidolgozottabb karakter, mint az eredeti mesében, ahol a herceg hűtlen lesz hableányhoz, egy másik lányért. A filmben, Eric sokáig keresi igaz szerelmét, és a végletekig kitart abban, hogy egyszer megtalálja majd azt a lányt, aki tiszta szívéből szereti őt. Bár sokáig nincs tisztában Ariel igazi kilétével, hamar megkedveli őt, idővel pedig bele is szeret. A szereplő szinkronjának kezdetben Jim Carrey volt kijelölve.
× Ficánka: Ariel legközelebbi barátja, egy kedves, bár kissé ijedős trópusi hal. Ő az egyetlen, aki tisztában van Ariel titkával arról, hogy az emberek világába vágyódik. Többek között, ő kíséri el a hableányt, különböző felfedezőútjaira a tengerben, pedig ilyenkor csakúgy vacog a félelemtől. De, ha szükség úgy hozza mindre képes a barátaiért. Szintén nem szerepel az eredeti műben.
× Hablaty: Tengerparti sirály, Ariel jó barátja. Gyakran fordul őhozzá segítségért, ha többet szeretne megtudni bizonyos emberi tárgyakról, amikről Hablaty örömmel kioktatja őt, rendre tévesen (pl.: Ariel a villát fésűnek hiszi). Noha nem a legfényesebb elme, Hablaty segítőkész, és kalandvágyó, aki mindig készen áll egy kis akcióra. A szereplő hangjának Bill Maher és Michael Richards is esélyes volt.
× Triton király: Keménykezű, nagy hatalmú uralkodója a tengereknek, Ariel apja. Gondviselően óvja a népe és saját családja biztonságát, az embereket pedig ellenségeknek tartja a vízben élő lények számára. Idővel azonban kénytelen megváltoztatni a világnézetét, különösen, mikor a lánya boldogsága kerül szóba. Az alkotók többek között a mitológiai Poszeidón istenről mintázták Triton karakterét. Eredetileg Ursula, Triton testvére lett volna de végül csak a musical verzióban lett így.
× Ursula: A tengerek gonosz, álnok boszorkánya, kinek teste polipcsápokban végződik, a történet főnegatív szereplője. Ravasz és fondorlatos, és különös tehetsége van a varázsláshoz, amit arra használ fel, hogy csapdába csalja a sok, védtelen sellőt, akiket aztán rútul rászed. Ördögi tervében, hogy átvegye az uralmat a tenger fölött, Arielt akarja felhasználni, céljai elérésében pedig nem riad vissza semmitől. Az eredeti műben a tengeri-boszorkány nem lényeges szereplő, az alkotók a filmben szándékosan választották őt főgonosznak. Elmondásuk szerint, a karakter alakját jórészt Divine művésznőről mintázták. Az alkotók első választása, a szereplő hangjának nem Pat Carroll volt. Bea Arthur volt kezdetben kijelölve a szerepre, ám miután ő nem vállalta a munkálatokat, a választások Nancy Marchand, Nancy Wilson,Roseanne, Charlotte Rae és Elaine Stritch között zajlottak. Végül Stritch kapta meg a szerepet, aki néhány hónappal munkálatok megkezdése előtt visszavonult, így Pat Carroll váltotta fel helyét. Eredetileg Ursula, Triton testvére lett volna de végül csak a musical verzióban lett így.
× Grimsby: Eric herceg jámbor nevelőapja, aki arra biztatja az ifjút, hogy találjon végre lányt magának, akit feleségül vehet, ami nemcsak a saját, de egyben a királyság érdeke is.
× Carlotta: Szobalány Eric királyságában, kedves és barátságos. Igazi anyjaként viseli gondját az ifjú hercegnek.
× Louis: Francia séf a királyi konyhán, akinek főspecialitása a töltött rák. De csak, amíg nem találkozik Sebastiannal, aki bizony nem az fajta, akit hamar a tálra lehetne küldeni.
× Agónia - Begónia: A két elektromos angolna, akik Ursula elkötelezett szolgái. A boszorkány jórészt kémkedésre használja őket, hogy rajtuk keresztül, figyelemmel kísérje az Atlantikában történteket. Ezenkívül csatlósait, Ariel szemmel tartásával, és az Eric herceggel való szerelmének szabotálásával bízza meg.
× Attina - Aquata - Andrina - Alana - Adella - Arista: Ariel nővérei, Triton király másik hat lánya. Ellentétben a filmmel, ahol csak néhány jelenet erejéig bukkannak fel, a későbbi televíziós sorozatban, már jóval nagyobb szerepet kapnak.
Produkció
A kis hableány elkészítését már maga Walt Disney tervbe vette az 1960-as években, csakúgy mint további Andersen-mesék megfilmesítését. A végleges szerződés a film elkészítésére azonban csak 1985-ben született meg, mikor Ron Clements, Basil, a híres egér detektív társrendezője vette a kezébe a munkálatokat, John Musker-rel az oldalán.[6] A forgatókönyv rengeteg változáson ment keresztül, míg végül elkészült a végleges formája. Clements és Musker sokszor újra és újra átolvasták az eredeti könyvet, és itt-ott csiszoltak a történeten, hozzáadtak vagy elvettek valamit a szereplőkből; például, a filmből teljesen kiírták a hableány nagyanyjának karakterét, több szerepet adva ezzel Triton királynak, és a tengeri boszorkánynak. A film előkészületei jóval hamarabb megtörténtek, mint a gyártásba helyezés folyamata; ennek egyik oka volt, hogy a stúdió ugyanebben az időszakban, kezdte meg az Olivér és társai című film munkálatait, ami késedelmet eredményezett volna mindkét film megjelenésének esetében. Így a stúdió az utóbbi filmen kezdett előbb dolgozni, míg a másik produkciót jegelték, és csak egy év eltéréssel debütáltatták a mozikban.
A kis hableány volt az utolsó Disney film, melyet teljes egészében, csak kézzel rajzoltak meg. Későbbi rajzfilmekben, mint az Aladdin vagy Az oroszlánkirály már CGI technikát is alkalmaztak, a komplikáltabb jelenetekhez. A legnagyobb kihívás az animátorok számára a sellők, vízben való mozgásának megrajzolása volt. Glen Keane, aki Ariel vezetőanimátora volt, többek közt űrhajósok mozgását figyelte meg az űrben, hogy lássa, milyen is súlytalanság állapota, ami a vízben is érvényes. Alyssa Milano színésznő volt Ariel rajzmodellje, aki olykor napokat töltött el egy hatalmas üvegmedencében, hogy az animátorok lerajzolhassák az úszó női testet, vagy a hosszú haj lebegését a vízben. Többek közt így rajzolták meg a Part of Your World című betétdal jelenetét is, ahol a hableány csaknem tíz különböző figurában úszik.[9] Ugyancsak hasonló kihívást jelentett Ursula, a tengeri boszorkány meganimálása. Az animátorok több hónapon keresztül tanulmányoztak élő polipokat, hogy hitelessé tegyék a karakter polipmozgását a filmben. Ezen kívül sok más tengeri állat mozgását és viselkedését figyelték meg, akik a filmben lényeges szereplők voltak.
A film elkészítése több éven keresztül zajlott Kaliforniában, a Disney ebben az időszakban nyitotta meg a Buena Vista filmstúdiót Floridában, ami immár a második stúdió volt, a Disney-MGM Studios mellett, a kaliforniai Walt Disney World-ben.
A tenger visszavár (2000)
A kis hableány 2 – A tenger visszavár (eredeti címén The Little Mermaid II: Return to the Sea) egész estés amerikai rajzfilm a Walt Disney Company készített, amely az 1989-ben bemutatott Kis hableány című mozifilm 2. része, 2000-ben adták ki VHS-en és DVD-n. A forgatókönyvet Elizabeth Anderson, Temple Mathews, Elise D'Haene és Eddie Guzelian írta, Jim Kammerud és Brian Smith rendezte, a zenéjét Danny Troob szerezte, a producer Leslie Hough és David Lovegren. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Video forgalmazta. Amerikában 2000. szeptember 19-én, Magyarországon pedig december 7-én VHS-en adták ki, majd DVD-n is megjelent, később pedig egy felújított változatban is ki adták.
Történet
Arielnek és Ericnek gyermeke születik, Melodynak nevezik el. A történet kezdetekor őt mutatják be a sellőnépeknek egy tengeri hajón. Ariel apja, Triton király egy különleges medált ajándékoz a kicsinek, amely Atlantikát, a tenger alatti világot ábrázolja. Ám kisvártatva felbukkan Morgana, Ariel korábbi ellenségének Ursulának a nővére, aki gyermek megölésével akar bosszút állni Ursula haláláért. Gaztettét sikerül megakadályozniuk, de Morgana elmenekül, és továbbra is veszéllyel fenyeget. Ariel gyermeke épségért aggódva, és a múltjától kísértve, úgy dönt, Melody nem tudhat a sellők létezéséről, sem Atlantikáról, hogy biztonságát megóvják. Magas falat építenek, ami elzárja a királyi kastélyt a tengertől, Melodyt pedig erősen intik, hogy valaha is a vízbe merészkedjen.
Tizenkét év telik el így, Melody a szülei tiltása ellenére, gyakran kiszökik a tengerbe, úszni és új dolgok után kutatni. Egy alkalommal éppen azt a medált találja meg, amit Triton király neki akart ajándékozni. Miután felfedezi rajta a nevét, és a nyaklánc tartalmát Atlantikáról, furdalja őt a kíváncsiság, de Ariel nem hajlandó beszélni neki a sellőkről, mi több leszidja a lányát, amiért kiszökött a tengerre. Melodyt egyre jobban emészti a bánat, s mikor, véletlenül, hatalmas felfordulást csinál a 12. születésnapi ünnepségén, végül egymagában kievez a tengerre, egy csónakban. Elhatározza, hogy egyedül fényt derít a nyaklánc mibenlétére. A szülei hamarosan felfedezik, hogy eltűnt, s kétségbeesetten a keresésére indulnak. Triton király, mágikus szigonyával visszaváltoztatja Arielt sellővé, aki így a tengerben folytatja tovább a keresést.
Eközben Morgana, a messzi sarkvidékeken rejtőzve, minden erejével, próbál bosszút állni Ariellen és családján. Varázsgömbjében észreveszi Melodyt, s terveket szövöget, hogy felhasználja őt gonosz céljainak megvalósításában. Csatlósait Kapját és Marját, a tengeri rájákat, és Csáparancsnokot, Melodyért küldi, akik elvezetik őt hozzá. Morgana, Melody kérésére sellővé változtatja a lányt, ám figyelmezteti, hogy a varázslat nem tart örökké, annak véglegesítéséhez pedig szüksége van Triton király csodaszigonyára, amelyet állítása szerint, ő ellopott tőle. A félrevezetett Melody útnak indul, hogy megszerezze a szigonyt. Útja során összebarátkozik két kedves, bár kissé ütődött párossal, Titanik, a pingvin és Rozmár, akik segítségére lesznek a küldetésében. Velük együtt, Melodynak sikerül megszereznie a szigonyt. Bár Ariel észreveszi ezt, nem tudja megállítani Melodyt, így titokban követi őt. Végül mindketten Morgana barlangjában találkoznak össze, ahol Melody igencsak elkeseredik, mikor rájön, anyja sellő kilétére, amiről sohasem beszélt neki. A csalódástól kísérve, átnyújtja a szigonyt Morganának, aki ekkor felfedi Melody előtt, valódi személyét, majd fogságba ejti a lányt, Ariellel együtt.
Morgana arra használja a szigony erejét, hogy uralma alá hajtsa vele a tengert, és annak minden teremtményét. Rövidesen megérkezik Eric és Triton király is, hadseregével, így megkezdődik a végső csata Morgana és csatlósai ellen. Melody, aki időközben kiszabadul a foságból, feljut arra a jéghegyre, ahol Morgana a szigony erejével fenyeget. Megszerzi tőle a szigonyt, és visszajuttatja Tritonnak, aki Morganát, egy hatalmas jégtáblába zárja, és a tenger mélyére süllyeszti.
Melody a történtek után ismét egyesül a családjával, és bár Triton felajánlja neki, hogy végleg sellő maradhasson, ő úgy dönt, mégis inkább anyjával és apjával marad, emberként. Később valamennyien lebontják a kastély körüli falat, ezzel egyesítve az emberek és a sellők népét.
A kezdet kezdete (2008)
A kis hableány 3 – A kezdet kezdete (eredeti címe: The Little Mermaid: Ariel's Beginning) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film a Walt Disney Company készített, amely az 1989-ben bemutatott Kis hableány című mozifilm 3. része, 2008-ban adták ki DVD-n. A forgatókönyvet Robert Reece és Evan Spiliotopoulos írta, Peggy Holmes rendezte, a zenéjét James Dooley szerezte, a producer Kendra Halland. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Studios Home Entertainment forgalmazta. Amerikában 2008. augusztus 26-án, Magyarországon pedig szeptember 24-én adták ki DVD-n.
Történet: Hosszú-hosszú évekkel azelőtt, hogy Ariel találkozott a herceggel, és kisétált vele a partra, a víz alatti királyságban be volt tiltva a zene. Ariel viszont nem tud élni a dallamok dagálya nélkül: így aztán döntenie kell a szenvedély és a családi kötelesség között. Barátai és hat bohókás nővére segítségével remélhetőleg sikerül visszacsennie a muzsikát az óceán fenekére.