Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Micimackó Kalandjai
× Rendező(k): John Lounsbery - Wolfgang Reitherman
× Producer(ek): Wolfgang Reitherman - Walt Disney
× Történet: Larry Clemmons - Ralph Wright - Vance Gerry - Xavier Atencio - Ken Anderson - Julius Svendsen - Ted Berman - Eric Cleworth
× Alapmű: Winnie-the-Pooh by A. A. Milne
× Szinkronhangok: Sterling Holloway - John Fiedler - Junius Matthews - Paul Winchell - Howard Morris - Bruce Reitherman - Jon Walmsley - Timothy Turner
× Zene: Richard M. Sherman - Robert B. Sherman - Buddy Baker
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1977. Március 11.
× Hossz: 74 Perc
Micimackó kalandjai (eredeti címén The Many Adventures of Winnie the Pooh) egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 22. filmalkotása, 1977-ben mutatták be. A film Alan Alexander Milne Micimackó című regénye alapján készült, a forgatókönyvet Ken Anderson, Ted Berman, Larry Clemmons, Eric Cleworth, Vance Gerry, Winston Hibler, Julius Svendsen és Ralph Wright írta, Wolfgang Reitherman és John Lounsbery rendezte, a zenéjét Richard M. Sherman és Robert B. Sherman szerezte. A The Walt Disney Company készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Amerikában 1977. március 11-én mutatták be. A magyar szöveget Karinthy Frigyes műfordítása alapján készítették. Magyarországon a Mokép forgalmazásában 1988. december 1-én vetítették le, az InterCom forgalmazásában új szinkronnal 1997. október 7-én adták ki VHS-n ugyanilyennel.
Történet
Micimackónak és barátainak három történetét meséli el a rajzfilm. Az elsőben kiderül, hogy Micimackó szereti a mézet, s ha fogytán a készlet, akkor meglátogatja a méheket. A második egy viharos nap története, melyben rájön, hogy erdei sétája útját nem ő szabja meg, hanem a süvöltő szél, és a lakását is elönti a víz. Az utolsóban Tigris megneveléséhez kapunk hasznos tanácsokat.
Mozifilmek
Tigris Színre lép (2000)
A címszereplő rádöbben, hogy bár a tigrisek általában mindent szeretnek, de a magányt azt egyáltalán nem szeretik, ezért elindul, hogy felkutassa a Százholdas Pagonyt és megtalálja a "legeslegterebélyesebb" családfát, ami csak létezik. Mivel próbálkozásai sikertelennek bizonyulnak, barátai tigrisjelmezekbe öltözve, családjaként próbálják jobb kedvre deríteni. A kísérlet azonban balul sül el, mert Tigris csak még szomorúbb lesz, és elkeseredettségében a hideg téli viharba veti magát, hogy megtalálja valódi családját. Ekkor Micimackó, Malacka, Nyuszi, Zsebibaba és Füles expedíciót indítanak, ezúttal nem az Északi-Sark, hanem féktelen barátjuk megtalálására, és a film végére Tigris rájön, hogy valójában sosem volt magányos, hisz barátai akik szeretik és vigyáznak rá mindig is vele voltak.
Malacka, a hős (2003)
Malacka végre a figyelem középpontjába kerül, és barátai, a Százholdas Pagony lakói végre megtanulják, nem kell feltétlen nagyra nőni ahhoz, hogy valaki nagy tetteket hajtson végre. Pedig eleinte Malackának erősen az az érzésre, hogy ezt senki nem hiszi el. Tigris ravasz mézszerző akciójában mindenki fontos szerepet kap, még Füles is része a tervnek, csak Malackának nem jut feladat: túl kicsi hozzá, hogy segítsen. De amikor eltűnik, a barátai rögtön rájönnek, mennyire hiányzik. Még szerencse, hogy megtalálják a naplóját, és az abban találtak segítségével megkezdődhet a nyomozás. Micmackó és a többiek egy kis rózsaszín, lebegő fülű alakot keresnek: és a nyomok azt mutatják, hogy még egy Egészen Kicsi Állat is végrehajthat Igen Nagy Tetteket.
Micimackó és a Zelefánt (2005)
A Százholdas Pagony békéjét súlyos lábak dobbanása zavarja meg. Valami félelmetes közeledik! Ami pedig félelmetes, az talán a Zelefánt - hiszen ebben az évszakban igen sokan járkálnak errefelé. A Zelefántot ugyan még senki sem látta, de már mindenki róla beszél. Régi barátaink, Micimackó (baráti körben Medveczky Medve néven is közismert), Malacka, Nyuszi, Tigris és a többiek a szörnyű eseményre készülnek: amikor szembe kell majd nézniük azzal, amiről mindenki tud valami fontosat, csak azt nem tudja senki, hogy mi lehet az.
Micimackó (2011)
A film cselekménye három Micimackó történetet mond el, Milne művei közül. Az első azt dolgozza fel, amelyben Füles elveszíti a farkát, és többiek új farokpótlót, próbálnak találni a mindig búskomor csacsinak. A második azt mutatja be, hogyan találkozott Malacka egy Elefánttal. A harmadik pedig azt a történetet vetíti elénk, amelyből megtudhatjuk, mivel tölti Róbert Gida a reggeleit. Amikor a Százholdas Pagony lakói azt üzenetet kapják, hogy Róbert Gidát foglyul ejtette egy mindenki által félt, rettenetes (ám képzeletbeli) szörnyeteg a "Rögvest", merész expedíciót indítanak barátjuknak a megmentésére (hasonlóan, ahogy a Micimackó visszatér c. részben).
Winnie the Pooh Poster.jpg
A történetek ebben a filmben egy szálon futnak, ellentétben a Micimackó kalandjaiban, ahol minden történet egy újabb fejezetre bomlik. Így ebben a filmben, míg mindenki Róbert Gida mentőexpedíciójában vesz részt, Füles megpróbál újdonsült farokpótlóival boldogulni, több-kevesebb sikerrel, és mikor a többiek bajba kerülnek, csak Malackán múlik, hogy sikerül-e kihúznia a barátait a csávából, és szembenéznie a titokzatos, félelmetes szörnyeteggel, mely mindannyiukat veszéllyel fenyegeti. Közben egy mellékszálon, Micimackó mindennél jobban szeretne mézet szerezni, ám Róbert Gida megmentésével kell törődnie, így a lemondás komoly próbatételnek ígérkezik számára...
A végén persze minden jóra fordul: Róbert Gida épségben visszatér a barátaihoz; kiderül, hogy a Rögvest mely Róbert Gida levelében szerepelt, cseppet sem egy szörny, hiszen ő azt írta, "visszajön, rögvest". Micimackó szerencsésen megtalálja Füles farkát, ami egész végig Bagoly csengőzsinórját helyettesítette. Visszajuttatja a csacsinak, aki nagyon boldog hogy visszakaphatta. Micimackó jutalma természetesen nem marad el; egy gigantikus, mézzel teli csupor lesz munkájának édes gyümölcse.
Tévéfilmek
Micimackó visszatér (1997)
Véget ér a nyár, és ezzel a vakációnak is vége. Róbert Gidának iskolába kell mennie. Ezt nincs szíve személyesen megmondani Micimackónak, így hát tollat ragad, hogy levélben adja tudtára. A csekély-értelmű medvebocs azonban félreérti az üzenetet.
Az ajándékok ideje (1999)
A Walt Disney Company 1999-ben megjelentett Micimackó-sorozat animációs filmje, a film összeállításához fűzték a Micimackó és a hálaadás című rajzfilmből és a Micimackó legújabb kalandjai két epizódjából (Gyertyaszentelő napja és Megtalálni, megtartani), a Sherman testvérek pedig a zenét szereztek hozzá. A forgatókönyvet Barbara Slade írta, Harry Arends, Jun Falkenstein és Karl Geurs rendezte, a zenéjét Carl Johnson és Thomas Richard Sharp szerezte, a producer Barbara Ferro és Ken Tsumura. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Video forgalmazta. Amerikában 1999. november 8-án VHS-en, Magyarországon pedig 2005. december 6-án adták ki DVD-n.
Boldog új mackóévet (2002)
A Walt Disney Company 2002-ben megjelentett Micimackó-sorozat animációs filmje. A forgatókönyvet Brian Hohlfeld, Ted Henning, Karl Geurs és Mark Zaslove írta, Gary Katona, Ed Wexler és Jamie Mitchell rendezte, a zenéjét Mark Watters, Steve Nelson és Thomas Richard Sharp szerezte, a producer Antran Manoogian. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Video forgalmazta. Amerikában 2002. november 12-án, Magyarországon pedig december 3-án adták ki VHS-en és DVD-n.
Tavaszolás Zsebibabával (2004)
A Walt Disney Company 2004-ben megjelentett Micimackó-sorozat animációs filmje. A forgatókönyvet Tom Rogers írta, Elliot M. Bour és Saul Andrew Blinkoff rendezte, a zenéjét Mark Watters szerezte, a producer John A. Smith. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Video forgalmazta. Amerikában 2004. március 9-én, Magyarországon március 29-én adták ki DVD-n és VHS-en.