Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Make Mine Music (1946)

2015.08.27
Make Mine Music
× Rendező(k): Jack Kinney - Clyde Geronimi - Hamilton Luske - Joshua Meador - Robert Cormack
× Producer(ek): Walt Disney
× Író(k): Walt Disney - James Bordrero - Homer Brightman - Erwin Graham - Eric Gurney - T. Hee - Sylvia Holland - Dick Huemer - Dick Kelsey - Jesse Marsh - Tom Oreb - Cap Palmer - Erdman Penner - Harry Reeves - Dick Shaw - John Walbridge - Roy Williams
× Szinkronhangok: Nelson Eddy - Dinah Shore - Benny Goodman - The Andrews Sisters - Jerry Colonna - Sterling Holloway - Andy Russell - David Lichine - Tania Riabouchinskaya - The Pied Pipers - The King's Men - The Ken Darby Chorus
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1946. Április 20.
× Hossz: 76 Perc
Make Mine Music egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 8. filmalkotása, 1946-ban mutatták be a mozikban. A címe magyarul kb. Játssz nekem. Spanyol verziója: Música Maestro címen készült, főként mexikói piacra. Amerikában 1946 augusztusában mutatta be az RKO Radio Pictures. Ez a nyolcadik egész estés animációs film a Walt Disney filmek listáján. Sorrendben megelőzi a Bambi, de stílusa, műfaja a Fantasia közvetlen folytatása – igaz, ez már nem készült sztereo hanggal. A film sikerére alapozva az RKO Radio Pictures készített egy hasonló című filmet, ezt azonban nem a Disney stúdió készítette.
A második világháború alatt a filmesek legtöbbjének be kellett vonulnia, így sok munkatársnak a Walt Disney stúdióból is. Ugyanakkor a kormányzat minél több háborús propaganda filmet kívánt. Ekkoriban terjedt el a többrészes filmek divatja (angolul: package film), amely több, neves szerző közreműködésével készült. Ebben az időszakban a Disney stúdió négy egész estés filmet volt képes készíteni. Ezek a Fantasia, a Saludos amigos, a Három lovag, és a Make Mine Music. A film részeit akkoriban segmentnek hívták, mai szóhasználattal ezeket klipeknek neveznénk. A film jellegzetes pasztell színekben készült, mert a Disney stúdió kerülni akarta a túl hivalkodó színek által okozott zavart
Később a filmet nevezték 1946-ban a Cannes-i fesztiválon, ahol díjat is nyert: Robert Cormack a legjobb animációs rendezésért és Walt Disney a fesztivál nagydíját nyerte el
A film fejezetei
Az angol szóhasználat szerint: segments. A film tíz ilyen részből áll. A főcím alatt azonos szavakkal kezdődő dalt hallunk:
Make mine music and my heart sing 
(Játssz nekem, és dalol a szívem)
Make mine music and it's always spring (Játssz nekem, és örökké tart a tavasz)
The Martins and the Coys:
Ezt a részt az akkoriban a rádióműsorokból igen népszerű King's Men énekegyüttes adta elő. A dal népmesei stílusban adja elő, hogy küzdött meg egymással fegyveresen a Hatfield és a McCoy család. A zene jellegzetes hillbilly. A két család közti perpatvar a polgárháború idejében dúlt különféle okokból, de leginkább Roseanna McCoynak a Hatfield családdal kapcsolatos szerelmi ügye miatt. A lövöldözős történetet nem találták megfelelőnek gyermekek számára; ezért később kivágták a videó változatból.
A történetben bosszú bosszút követ. A halottak a mennybe szállnak. De, mivel ott sem nyugodhatnak, hát két különböző felhőn tartják égi pihenőjüket. Még a mennykő is külön-külön csap le a földiekre. A happy end persze nem marad el: Henry és Grace összeházasodnak, és mindeni táncra perdül – igazi Disney módon

Blue Bayou:
Jelentése: Kék folyó. Így nevezik az Egyesült Államokban a síkvidéki, lassú folyású, kis esésű folyókat. Disney-re jellemző lírai filmrészlet. Két szín uralkodik: fehér madarak a kék folyó és a kék ég, mint háttér előtt.
Disney eredetileg Claude Debussy Clair de Lune (Holdfény) című zenekari művét szerette volna filmre vinni, s ez már a Fantázia készítésénél is felmerült. A Clair de Lune Paul Verlaine versének zenei megfogalmazása, a Suite Bergamasse harmadik tétele. Az Fantázia című filmben Leopold Stokowski vezénylésével zenekari változatban adták elő; a film azonban túl hosszúra nyúlt, ezért kihagyták belőle. Évtizedeken át elveszettnek hitték, de a század végén megtalálták az eredeti celluloid kópiát, és digitálisan felújították. 1946-ban még megvolt a kópia, de a Disney stúdió úgy döntött, hogy a szimfonikus muzsika helyett populárisabb zenével hozzák forgalomba. Így született meg a régebbi rajzfilm és a frissebb zene egyesítésvel az a változat, amely belekerült a Make Mine Music című filmbe a Ken Darby Singers (Ken Darby Chorus) által előadott Blue Bayou, Disney megfogalmazása szerint impresszionista Tone poem (hangköltemény).

All the Cats Join In:
A filmben lévő két Benny Goodman felvétel egyike, pontosabban: Benny Goodman and his Orchestra. A rajzoló ceruzája alatt táncot járnak a macskák. Ez a tánc aztán a negyvenes évek tinédzsereinek táncába megy át, meglepő hasonlatossággal a rock and rollhoz (ez az időszak volt a szvingkorszak csúcspontja).
Without You:
I'm so lonely and blue When I'm without you (Oly magányos és szomorú vagyok így nélküled)
A dalban szereplő személy szerelméhez énekel: Jöjj le a mennyből, és térj vissza hozzám.
Casey at the Bat:
Casey az 1880-as évek legendás, és kissé agresszív baseball-játékosa volt. Sok történet, és Thayer verse őrzi a nevét.
A filmrészlet a következőket személyesíti meg: Casey, Cooney, Barrows, Jimmy Flynn, Blake, a direktor, a bíró, a dobó játékos. A jelenetet önállóan is kiadták 1954-ben: Casey bats again.

Two Silhouettes:
Ez a rész két valóságos, és különlegesen népszerű balett-táncos kettősén alapul: David Lichine (Давид Лишин)[ és Tatjána Rjabusinszkaja (Татьяна Михайловна Рябушинская), mindketten a párizsi orosz emigráció tagjai voltak (lásd: Szergej Pavlovics Gyagilev, Vaclav Nyizsinszkij). A filmen nem személyesen, hanem csak árnyékukkal szerepelnek. Táncukat mozgó hátterek és látványos képek kísérik. A két monte-carlói táncosról készült mozgófilmet a mélységes titoktartás alatt, Disney által szabadalmaztatott eljárással, a Rotoscope-pal másolták át a rajzolók a lemezre. Ez az eljárás azelőtt kissé darabossá tette az animációt. Ezért is döntöttek a táncosok rajza helyett a sziluettek megjelenítése mellett.
Péter és a farkas:
A Make Mine Music ezen része az azonos című, eredetileg tizenöt perces rövidfilm nyomán készült Prokofjev: Péter és a farkas 1936-os művének dramatizált változata.
A történet szerint egy orosz kisfiú, Péter, nagyapja intelmei ellenére vadászni megy az erdőbe. Barátai, az állatok kísérik: Szása, a kismadár; Szonja, a kacsa és Iván, a macska. A rajzfilm karikaturisztikusan mutatja be a kis vadászt: dugós puskával megy vadászni.

Érdekesség: ennek a résznek a címe cirill betűkkel jelenik meg: Петя и волк
Johnny Fedora and Alice Blue Bonnet:
A címben kitalált nevek szerepelnek. A Fedora a negyvenes években divatos kalapforma volt, Bluebonnet a Texasban élő csillagfürt neve, illetve ennek színéről elnevezett puha anyagból készült női fejfedő.
A címben szereplőket két kalap személyesíti meg. Egy üzlet kirakatában egy férfikalap (Johnny) és egy női kalap (Alice) nézi egymást vágyakozva. Alice-t eladják. Johnny elindul, hogy megtalálja őt, ezalatt mindketten rengeteg kalandon mennek keresztül. A történet csattanója: mindkét kalap egy-egy ló fején végzi. Ezt a részt önállóan is bemutatták 1954. május 21-én.

Willie The Operatic Whale:
Willie, a cet, aki a Metropolitanban szeretett volna énekelni – Opera Pathetique
A történet megszemélyesítve mutatja be a következőket: Tetti Tatti impresszárió, Isolde és Whitey
A címszereplő egy ámbráscet, aki csodálatosan énekel, és minden vágya, hogy felléphessen az operaházban. Tetti-Tatti meg akarja szerezni színháza számára, és saját maga áll a szigonyágyú mögé, hogy elfoghassa ezt a csodálatos élőlényt. A matrózok azonban nem engedik, mert hallani akarják a cet gyönyörű énekét. Willie végül eljut a Metropolitanba, ahol bemutathatja adottságait, például egymaga énekli el a három férfihangot, a Gaetano Donizetti Lammermoori Lucia című darabjának szextettjét. Tetti-Tatti felkiált: ez a cet három énekest is lenyelt! Rövidesen halljuk Gioacchino Rossini A sevillai borbély és Friedrich von Flotow Martha (sőt, Bajazzók, Trisztán és Izolda, Mefistofele) egy-egy részletét, mindet a cethal előadásában. Emellett még egy néger spirituálé is elhangzik: Shortnin' Bread:
Mammy's little baby loves short'nin', short'nin',
Mammy's little baby loves short'nin' bread
A szigonyágyú végül célba talál, Willie a mennyországba kerül, ő természetesen ott is énekel.
Video forgalmazás
A Make Mine Music először lézerlemezen és VHS kazettán került forgalomba 1985. október 21-én Japánban, majd DVD lemezen 2000. június 6-án, mint Walt Disney Gold Classic Collection. A The Martins and the Coys című részből a pisztolypárbajt kivágták, mint a gyermekekre káros tartalmat. Két része már előzőleg, önállóan is forgalomba került 1980 és 1990 között: Willie the Operatic Whale és a Péter és a farkas.