Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


101. Kiskutya
× Rendező(k): Clyde Geronimi - Hamilton Luske - Wolfgang Reitherman
× Producer(ek): Walt Disney
× Író(k): Bill Peet
× Alapmű: The Hundred and One Dalmatians by Dodie Smith
× Szinkronhangok: Rod Taylor - Cate Bauer - Betty Lou Gerson - Ben Wright - Lisa Davis - Martha Wentworth
× Zene: George Bruns - Mel Leven
× Studió: Walt Disney Animation Studios
× Megjelenés: 1961. Január 25,
× Hossz: 79 Perc
× Bevétel: 215.880.014.
101 kiskutya (eredeti címén One Hundred and One Dalmatians) egész estés amerikai rajzfilm, amely Dodie Smith The Hundred and One Dalmatians című regényén alapul, 1961-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Bill Peet írta, Wolfgang Reitherman, Hamilton Luske és Clyde Geronimi rendezte, a zenéjét George Bruns szerezte, a producer Walt Disney. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Amerikában 1961. január 25-én mutatták be, Magyarországon 1964. december 17-én, felújított változattal 1984. május 10-én a Mokép forgalmazásában, új szinkronnal pedig 1995. március 30-án az InterCom forgalmazásában vetítették le.
Történet
A történetben Roger Radcliffe zeneszerző agglegényként él Londonban kan dalmatájával, Pongoval. Pongo elhatározza, hogy feleséget talál Rogernek és kiszemeli az utcán sétáló dalmatát és gazdáját, majd a parkban tett, előrehozott séta alkalmával összehozza Anitával, akinek szintén van egy dalmatája, Perdita.
Perdita nem sokkal később 15 kölyökkutyának ad életet. Még aznap este meglátogatja őket Szörnyella de Frász, Anita egykori osztálytársnője, aki meg akarja venni az egész almot. Roger véglegesen visszautasítja, mire Szörnyella felbérel két bűnözőt, Jaspert és Horace-t, hogy rabolják el a kiskutyákat, hogy a bundájukból neki szőrmét lehessen készíteni. Pongo és Perdita a többi kutya segítségét kéri a kölykök felkutatásához. Szörnyella vidéki házában (az elhanyagolt állapotban lévő családi birtokán) tartja őket fogva Jasper és Horace, összesen 99 kiskutyát.
A boldog viszontlátás után Pongo és Perdita megpróbálnak visszajutni Londonba, miközben Szörnyella üldözi őket. Egy tejgazdaság istállójában a tehenek befogadják őket és a kiskutyákat saját tejükkel szoptatják. A kutyák korommal feketítik el magukat, hogy labradornak tűnjenek, majd egy teherautóban elindulnak London felé. Szörnyella azonban meglátja a kiskutyák bundájáról lemosódó kormot és üldözőbe veszi a teherautót, de összeütközik a felbérelt két emberével és mindkét kocsi összetörik.
Londonban Roger és Anita első közös karácsonyukat tervezik ünnepelni, de hiányolják négylábú barátaikat. Hirtelen ugatást hallanak kintről és miután ajtót nyitnak, a házat ellepik a dalmaták. Elhatározzák, hogy mivel a 99 kiskutyát meg akarják tartani, ehhez Roger keresetéből vidéken vesznek egy nagy házat.
Paca és Agyar (2003)
101 kiskutya 2. – Paca és Agyar (eredeti címén 101 Dalmatians II: Patch's London Adventure) egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 101 kiskutya című mozifilm folytatása, 2003-ban jelenítettek meg. A filmet Jim Kammerud és Brian Smith írta és rendezte, a zenéjét Richard Gibbs szerezte, a producer Carolyn Bates és Leslie Hough. A DisneyToon Studios készítette, a Walt Disney Home Video forgalmazta. Amerikában 2003. január 21-én DVD-n adták ki, Magyarországon pedig 2002. november 14-én VHS-en és DVD-n adták ki, megelőzően.
Történet
A legkisebb pettyes, Paca arról ábrándozik, hogy egy nap olyan hős kutya lesz ő is, mint a tévéből ismert vakmerő vakkancs, Agyar. Amikor a kiskutya elsodródik családjától, elhatározza, hogy nem keresi meg a hazavezető utat, inkább meglátogatja a képernyőről ismert "barátját". Csodák csodája, rá is talál Agyarra. Csakhogy felbukkan a 101 kiskutya örök ellensége, a gonosz Szörnyella. Ezúttal egy pöttyöket, foltokat festegető művész pártfogója, és hogy különc kedvencének kedvében járjon, elrabol egy rakás pettyes apróságot. Még szerencse, hogy Paca és Agyar kiszagolja a turpisságot, és nekivág a szabadító nagy kalandnak!